Tässä Viisaan Rahan juttusarjassa paneudumme arkistojen aarteisiin ja selaamme esiin muistoja vuosien takaa.
Venäjä on pudonnut sijoittajien vaihtoehdoista käytännössä pois, mutta vielä kymmenen vuotta sitten se kiinnosti – ja arvelutti kovasti. Suomen Osakesäästäjien silloinen puheenjohtaja Timo Rothovius avasi tilannetta kolumnissaan (Viisas Raha 3/2014):
− [Vladimir] Putinin kausi maan tosiasiallisena johtajana on ollut pitkä, mutta ilmeisesti jatkohaluja siitä huolimatta löytyy edelleen. Ajat ovat kuitenkin olleet venäläisillekin vaikeat viimeiset kuusi vuotta. Maan talous on hyvin riippuvainen viennistä, mikä perustuu käytännössä lähes kokonaan hiilivetykauppaan, hän kirjoitti.
Vuonna 2014 Venäjän näkymiä sumensivat öljyn ja kaasun heikentyneet hinnat sekä Krimin miehityksen aiheuttamat pakotteet.
− Mahdolliset pakotteet, joita nyt on puuhattu, tietenkin heikentävät Venäjän taloutta edelleen, mutta sekään tuskin Putinia haittaa. Hänhän voi jatkossa syyttää talouden ongelmista ulkomaita ja niiden asettamia pakotteita!
Siis jo tuolloin Suomen tilanne, jossa suurin vientimaa oli Venäjä, näyttäytyi haastavana. Rothovius luetteli suuren joukon pörssiyhtiöitä, joiden Venäjä-riski oli huomattava, ja joista moni joutuikin myöhemmin tekemään pikaisia muutoksia.
− Esimerkiksi Nesteen menestys perustuu osittain rikkipitoisuutensa takia halpaan venäläiseen raakaöljyyn, jota yritys on oppinut tehokkaasti jalostamaan. Venäjästä enemmän tai vähemmän riippuvaisia yrityksiä löytyy paljon muitakin. Esimerkiksi Fortum, YIT, SRV, Nokian Renkaat, Atria, Cramo, HKScan, Lemminkäinen, Stockmann, Technopolis ja Tikkurila ovat kaikki enemmän tai vähemmän riippuvaisia Venäjän markkinoiden kehityksestä.
Rothovius päätti kolumninsa kylmäävän enteisesti:
− Sijoittajan kannalta tilanne on mielenkiintoinen. Vanhan hokeman mukaan silloin täytyy sijoittaa, kun veri virtaa kaduilla. Ilmeisesti siihen ei nyt ainakaan konkreettisesti ajauduta, mutta silti taitavasti (lue: onnekkaasti) ajoitetut ostot voivat jälleen kerran tuottaa mukavasti.