Tässä Viisaan Rahan juttusarjassa paneudumme arkistojen aarteisiin ja selaamme esiin muistoja vuosien takaa.
Nyt jo edesmennyt suursijoittaja Niklas Herlin oli asian ytimessä kymmenen vuotta vanhassa kolumnissaan (Viisas Raha 5/2014): Suomessa tarvitaan innovaatioita. Niitä tarvitaan yhä. Aiemmin vain puhuttiin cleantechista, nyt vastuullisuudesta ja tekoälystä.
− Olisi tietysti hienoa, jos Suomessa kehittyisi tuottava ja työllistävä tajuton innovaatio, jonka voisi ihan oikeastikin sanoa mahtavaksi cleantech-tuotteeksi. On sellaisia toki tehtykin, tärkein lienee toisen maailmansodan jälkeen Outokummun insinöörien kehittämä liekkisulatusmenetelmä, Herlin kirjoitti.
− Innovaation takana oli se, että metallisulatto vaatii valtavasti energiaa. Energia oli ja on niukkuushyödyke. Liekkisulatustekniikka säästi tavattomasti energiaa – ilman sitä kivihiiltä olisi pitänyt polttaa kaikkialla maailmassa paljon enemmän. Cleantech!
Herlin huomauttaa, että jos vastaava innovaatio syntyy nyt, ei kuitenkaan pidä erehtyä luulemaan, että kaikki alan osaaminen luuraa Suomessa. Näin kävi silloin, kun Nokia oli kovassa nosteessa:
− Hiljalleen Suomeen valautui kollektiivinen usko siitä, että vain me hallitsemme täydellisesti informaatioteknologian. Itsetuntoa hivelivät suuret kansainväliset julkaisut, jotka ylistivät suomalaista osaamista, Herlin kirjoitti.
− No, suomalaista it-osaamista oli ennen Nokian matkapuhelinvallankumousta ja on sen jälkeenkin. Mutta ei se ainoa autuaaksi tekevä sentään ole, sen enempää kuin oli metsäteollisuuskaan aikanaan.