Tässä Viisaan Rahan juttusarjassa paneudumme arkistojen aarteisiin ja selaamme esiin muistoja vuosien takaa.
Nordean tutkimuksen mukaan kryptovaluuttojen suosio sijoituskohteena on hieman kasvanut . Enää ei juuri kyseenalaisteta sitä, ovatko kryptot sijoituskohteita – joskin riskipitoinen – vai eivät.
Kymmenen vuotta sitten kryptot olivat vasta lyömässä itseään läpi. Viisaan Rahan numerossa 2/2014 silloinen Osakesäästäjien puheenjohtaja Timo Rothovius kirjoitti kolumnissaan Bitcoinista, jonka arvo oli hieman toista kuin nykyisin:
”Korkeimmillaan sen hinta kävi tuhannessa eurossa, kun reilu vuosi sitten se oli vielä kymmenen euron luokkaa!”
Rothovius pohti kolumnissaan kryptovaluuttojen roolia sijoituskohteen sijaan valuuttana. Tältä osin tilanne ei ole juuri muuttunut. Rothoviuksen mukaan virtuaalivaluutta muistuttaa muita valuuttoja siinä mielessä, että sekin voi kadota tai sitä voidaan varastaa.
”Perinteisesti rahan tehtävänä on paitsi toimia vaihdon välineenä, olla myös arvon mitta ja säilyttäjä. Bitcoinin kohdalla kaksi jälkimmäistä tavoitetta eivät täyty, koska sen arvo suhteessa muihin valuuttoihin vaihtelee aivan liian paljon. Niinpä sen käyttökelpoisuus myös ensimmäiseen tehtävään on hyvin kyseenalainen”, Rothovius kuitenkin kirjoitti.
”Valuutta itsessään ei tuota mitään, joten sillä ei ole myöskään mitään fundamentaalista arvoa. Virtuaalivaluuttaa ei myöskään voi sijoittaa mihinkään, esimerkiksi kyseisessä valuutassa noteerattaviin arvopapereihin tai edes korolliselle pankkitilille. Sitä ei voi myydä lyhyeksi, mikä tehostaisi markkinoiden toimintaa estämällä liian suuria arvonnousuja.”
Rothovius huomautti, että virtuaalivaluutan arvo perustuu vain uskoon siitä, että joku toinen maksaa siitä tulevaisuudessa enemmän kuin tänään. Tämä usko näyttää vahvistuneen vuodesta 2014 eksponentiaalisesti ainakin bitcoinin osalta, sillä tällä hetkellä sen arvo huitelee reilussa 50 000 dollarissa.
Rothovius päätti pohdintansa toteamukseen, että aidolle virtuaalivaluutalle olisi tarvetta.
”Sen vain tulisi olla riittävän vakaa, jotta se toimisi alkuperäisessä tehtävässään vaihdon välineenä. Siksi toimivan virtuaalivaluutan arvo olisi kiinnitettävä johonkin, esimerkiksi valuuttakoriin. Mutta miksi kukaan loisi järkevää virtuaalivaluuttaa, eihän sitä pysty kunnolla rahastamaan?”