Tässä Viisaan Rahan juttusarjassa paneudumme arkistojen aarteisiin ja selaamme esiin muistoja vuosien takaa.
Viisaan Rahan numerossa 8/2014 nostettiin esiin, kuinka pörssistä löytyy yhtiöitä, joita ei seurata julkisesti. Jutussa huomautettiin, että jos yritys jää ilman ammattimaista seurantaa, sen oikea arvo ja markkinoille heijastuva hinta voivat karata kauas toisistaan. Tämä luo sijoittajalle mahdollisuuksia.
Piensijoittaja voi seurata analysoimattomia yhtiöitä ottamalla mallia ammattianalyytikoista. Nordean varallisuudenhoidon osakestrategi Kristian Tammela neuvoi aloittamaan perustekijöistä:
− Mitä yhtiö tekee, mikä sen historia on, missä mennään toimialalla nyt ja tulevaisuudessa. Tätä ymmärtämistä tarvitaan ennen kuin lukuja kannattaa alkaa katsoa, hän sanoi lehdelle.
Omaa analyysiä tekevän kannattaa pitää mielessä, että analysointi on vertailua: yritystä verrataan muihin toimijoihin, osaketta muihin saman alan osakkeisiin odotusten ymmärtämiseksi ja vuosikertomuksia ajallisen perspektiivin saamiseksi. Olennaista on kyseenalaistaa ja erottaa yritykseen syvemmin vaikuttavat uutiset markkinamölystä.
− Vähintään kannattaa lukea aina osavuosikatsaukset läpi. Pysyy kartalla mitä johtaja sanoo markkinoista. Muun uutisvirran seuraaminen on sitten kiinni omasta halusta. Ei kuitenkaan ole mikään pakko muuttaa mieltään koko ajan, Tammela neuvoi.
Pörssiunhokkien joukosta ei kuitenkaan ole helppo löytää kultakimpaleita. Kymmenien tuntien analyysi saattaa johtaa siihen, että päätyy samoille linjoille markkinoiden kanssa. Hyödytöntä omatoiminen analysointi ei kuitenkaan ole.
− Yhtiöiden analysointi on hauskaa sekä palkitsevaa, ja samalla oppii tuntemaan yrityksiä paremmin, tunnettu sijoittaja Tom Lindström huomautti.