Sijoittamisessa piilee monia psykologisia ajatusvääristymiä. Erikoispsykologi Nina Lyytinen kertoo, mitkä niistä vaanivat erityisesti aloittelevaa sijoittajaa.
Aloittelevan sijoittajan taival on täynnä psykologisia sudenkuoppia. Vahvistusharha on vain yksi vaanivista ajatusvinoumista.
– Aloittelija saattaa liian helposti sivuuttaa tietoa, joka sotii vallitsevaa käsitystä vastaan, erikoispsykologi Nina Lyytinen varoittaa.
Ihmisten käyttäytymisessä on paljon yksilöllisiä eroja, ja tämä pätee myös rahakäyttäytymiseen.
– Suhde rahaan, kuten moneen muuhunkin asiaan, muotoutuu jo hyvin varhain, lapsuuden ja nuoruuden perheympäristöllä on siihen suuri vaikutus, Lyytinen painottaa.
Vahvistusharha
Harhoja riittää kokeneemmillakin sijoittajilla, yliluottamuksesta valikoivaan muistiin ja tappiokammoon. Osa harhoista on yleisiä kuitenkin erityisesti aloittelevilla sijoittajilla.
– Kognitiivisista eli tiedon vastaanottamiseen ja käsittelyyn liittyvistä harhoista tyypillisin on vahvistusharha. Aloitteleva sijoittaja saattaa etsiä liian yksipuolisesti omia ennakkokäsityksiä tukevaa tietoa ja sivuuttaa vastakkaiset näkemykset. Tämä tietysti voi johtaa huonoihin sijoituspäätöksiin, Lyytinen sanoo.
Tuoreusharha
Toinen tyypillinen aloittelijaa vaaniva sudenkuoppa on tuoreusharha.
– Tuoreusharhassa saatetaan laittaa painoarvoa enemmän viimeaikaiselle kuin historialliselle tapahtumalle. Voisin ainakin ajatella, että aloittelevalla sijoittajalla tämä painottuu enemmän kuin pitkäaikaisella ja kokeneemmalla sijoittajalla.
Tuoreusharhan sudenkuoppa vaanii erityisesti sosiaalista mediaa aktiivisesti seuraavia nuorempia aloittelevia sijoittajia.
– Ja tämän takia taas viimeisimmät uutiset voivat sijoituspäätöksissä painaa suhteettoman paljon. Kun jostain pörssiyhtiöstä julkaistaan jokin osakekurssia alemmas painava uutinen, sivuutetaan helposti historia. Se, että huonojen uutisten jälkeen yritykset tekevät muutoksia, jotka palauttavat osakekurssin uutista edeltäneelle tasolle, Lyytinen sanoo.
Prosenttiharha
Ihmisellä on perustavanlaatuinen vaikeus ymmärtää prosentteja. Jos uutinen kertoo 400 000 euron salkun arvon laskemisesta 4 000 eurolla, pudotus voi nopeasti ajatellen tuntua jopa dramaattiselta.
– Pudotus on silloin vain prosentin suuruinen, mutta helposti kiinnitämme huomion vain euromääräiseen pudotukseen, Lyytinen sanoo
Yleinen ajatusvinouma on myös osakkeeseen rakastuminen.
– Vahvistusharha voi ilmetä myös osakkeeseen rakastumisena. Mitä kauemmin osaketta seuraa, sitä paremmin yhtiön oppii tuntemaan. Osakkeesta ei osata luopua, vaikka sen arvo nousisi mihin. Myös riskit jäävät viileän tarkastelun ulkopuolelle. Jos sijoitus osoittautuu heikoksi, haetaan silti tietoa, joka tukee uskoa sen nousemiseen.
Ylivarovaisuuden harha
Miten sitten sudenkuopat ja ajatusvinoumat ovat vältettävissä?
– Ainakin sillä, että tiedostaa ja tunnistaa tällaisten vinoutumien olemassaolon. Tässä auttaa keskustelu asioista myös sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat toista mieltä. Se ei tietysti ole helppoa, sillä mieluummin keskustelemme niiden kanssa, jotka tukevat omia käsityksiämme asioista. Ihan kaikkea ei myöskään tarvitse osata itse, kun voi hyödyntää asioihin jo ennestään paremmin perehtyneitä neuvojia ja asiantuntijoita.
Kuitenkin myös kriittisyys ja uutisten katsominen pidemmällä aikavälillä voivat johtaa sijoittajan sudenkuoppaan. Tietoa ja kirjallisuutta aloittelevalle sijoittajalle on tarjolla paljon, ja Lyytinen kannustaa keskustelemaan asioista myös sijoitusalan ammattilaisten kanssa.
– Vaikka varallisuus antaisi periksi laittaa jonkun verran rahaa sivuun, ei välttämättä uskalleta tehdä sijoituksia. Tämä epävarmuus saattaa johtua perheeltä opituista huolista ja varovaisuudesta raha-asioissa. Rahoja aletaan makuuttaa vain tavallisella pankkitilillä, jolloin inflaatio syö niiden arvoa. Jos varallisuus kuitenkin sallii, voisi olla parempi laittaa riittävän turvallinen summa sijoituksiin ja hajauttaa niitä. Aina pitää tietysti myös katsoa, mikä on riittävän turvallista itselle ja kestääkö sen, että sijoituksissa voi myös menettää rahaa. Kurssit menevät ylös ja alas, Lyytinen sanoo.