Osakemarkkinat palkitsivat rahastosijoittajan ruhtinaallisesti viime vuonna. Mitään takeita ei ole siitä, että viime vuonna parhaiten onnistuneet rahastot porskuttavat tänäkin vuonna.
Yksityissijoittajilla on taipumus innostua rahastoista, jotka ovat viime kuussa tai viime vuonna pärjänneet poikkeuksellinen hyvin. Eikä ihme. Ketäpä ei kiinnostaisi rahasto, joka on hiljattain yltänyt esimerkiksi 40 prosentin vuosivuottoon?
Tekee mieli uskoa, että viime vuonna erinomaiseen suoritukseen venynyt salkunhoitaja onnistuu myös tänä ja ensi vuonna. Rahastotutkimus kuitenkin toppuuttelee. Rahaston nappisuorituksesta viime vuonna ei voi oikeastaan päätellä mitään siitä, miten käy tänä vuonna.
Samaa tarinaa kertoo oheinen taulukko, johon on Rahastoraportista poimittu kovimpiin tuottoihin yltäneet osakerahastot vuosina 2020 ja 2021. Merkillepantavaa on, ettei yksikään huiman tuoton saavuttaneista rahastoissa yllä tuottopriimusten listalle kumpanakin vuonna.
Spesialistit erottuvat joukosta
Tuottopriimukset ovat tyypillisesti aktiivisesti hoidettuja rahastoja, jotka operoivat jollakin markkinoiden osa-alueella. Ne saattavat esimerkiksi keskittää sijoituksensa yhteen maahan, yhdelle toimialalle tai poimia salkkuunsa vain tietyn kokoisia yrityksiä.
Kun spesialistien markkinat ovat hyvässä vedossa, niiden tuotot nousevat kohisten. Kun tilanne on päinvastainen, lujaa voidaan mennä myös toiseen suuntaan. Siksi niiden kyytiin lähtevän sijoittajan kannattaa varautua pomppuisaan menoon.
Lue koko juttu Viisaan Rahan numerosta 1/2022. Lehden voi lukea Lehtiluukussa.