Kimppakämppä kaverin kanssa voi olla houkutteleva vaihtoehto: onhan se yhteisöllinen asumisen muoto ja kustannukset voivat olla pienemmät kuin yksin asuvalla. Kimppakämpän vuokrasopimukselle löytyy erilaisia vaihtoehtoja ja niistä kannattaa valita kaikkien tilanteeseen sopivin.
Suomen Vuokranantajien päälakimiehen Sanna Hughesin mukaan kimppakämpän vuokrasopimuksen tekemiseen on olemassa useita eri vaihtoehtoja. Sopimusmalli kannattaa siis valita sen mukaan, millainen kokoonpano vuokralle on muuttamassa.
1. Helpoin vaihtoehto: yksi yhteinen vuokrasopimus
Vuokranantajan kannalta yksi kaikille vuokralaisille yhteinen sopimus on yleensä helpoin vaihtoehto. Silloin kaikki vuokralaiset vastaavat vuokrasta ja muista vuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista yhteisvastuullisesti.
Tällainen sopimus on myös irtisanottavissa vain yhtenä kokonaisuutena, ellei muusta sovita.
Yksi yhteinen sopimus on järkevä vaihtoehto erityisesti silloin, jos vuokralle muuttaa pariskunta tai kaverukset, jotka eivät ole riippuvaisia asumistuesta.
2. Jos haetaan asumistukea, päävuokralaismalli voi olla fiksu
– Opiskelijoille yhden vuokrasopimuksen tekeminen ei ole houkuttelevaa, koska yhteisen sopimuksen tehneiden katsotaan asumistukea haettaessa kuuluvan samaan ruokakuntaan. Tällöin Kela laskee kaikkien asukkaiden tulot yhteen, mikä johtaa yleensä asumistuen pienenemiseen, Hughes huomauttaa.
Jos yhden yhteisen vuokrasopimuksen tekeminen ei ole mahdollista, toistaiseksi paras malli sekä vuokranantajan että kimppakämpän vuokralaisten kannalta on valita yksi päävuokralainen, joka ottaa koko vuokrasopimuksen vastattavakseen.
Päävuokralainen tekee itse alivuokrasopimukset muiden asukkaiden kanssa, ja nämä maksavat vuokran päävuokralaiselle. Kela katsoo, että päävuokralainen ja alivuokralaiset ovat kaikki eri ruokakuntia, jolloin asumistuen hakeminen on vuokralaisille helpompaa.
Mikäli joku alivuokralaisista haluaa vaihtaa asuntoa, vastaa päävuokralainen uuden asukkaan hankinnasta. Jos taas päävuokralainen haluaa muuttaa, asunto vapautuu vuokranantajalle kokonaisuudessaan uudelleenvuokrattavaksi.
– Avio- ja avopuolisot ovat yhteisvastuussa vain toisenkin osapuolen nimiin tehdystä vuokrasopimuksesta ja heidän katsotaan kuuluvan samaan ruokakuntaan. Tätä ei voida alivuokrausjärjestelyillä kiertää, Hughes muistuttaa.
3. Erilliset sopimukset
Kolmas vaihtoehto on tehdä kaikille asukkaille omat erilliset vuokrasopimukset, jotka sovitaan ja ovat irtisanottavissa kukin itsenäisesti.
– On ymmärrettävää, että osa kimppakämppään muuttavista haluaisi tehdä erilliset vuokrasopimukset. Vuokranantajan kannalta erillisten sopimusten tekeminen lisää kuitenkin riskejä esimerkiksi vuokralaisten vaihtuessa.
– Jos jokainen vuokralainen voi irtisanoa oman sopimuksensa itsenäisesti, vuokranantaja kantaa riskin uuden asukkaan löytämisestä tyhjään huoneeseen, kertoo Hughes.