Pariskunnan kannattaa säästää, sijoittaa ja unelmoida yhdessä. Molempien osapuolten pitää kuitenkin myös tiedostaa, että esimerkiksi rahasto tai arvo-osuustili voi olla vain yhden henkilön nimissä.
Monella pariskunnalla on yhteisiä sijoituksia, mutta asioita ei välttämättä ole mietitty loppuun asti. Lähes 40 prosenttia Danske Bankin Raha & rakkaus -tutkimukseen vastanneista kertoo, että heillä on puolison kanssa yhteisiä säästöjä tai sijoituksia. Heistä kuitenkin vain alle puolet on sopinut siitä, mikä varojen kohtalo on mahdollisessa erotilanteessa.
Tutkimukseen vastanneista 23 prosentilla on puolison kanssa yhteisiä tilisäästöjä, 12 prosentilla rahastosäästöjä, 9 prosentilla osake- tai arvopaperisijoituksia sekä 11 prosentilla muita yhteisiä säästöjä tai sijoituksia, esimerkiksi sijoitusasunto.
Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto huomauttaa, että esimerkiksi rahasto tai arvo-osuustili voi olla aina vain yhden henkilön nimissä. Esimerkiksi eron sattuessa henkilö, jonka nimissä sijoitukset ovat, voi tehdä niillä mitä haluaa.
− Jos sijoittaa vain toisen nimiin, silloin toinen ei todellisuudessa sijoita vaan lahjoittaa kumppanille rahaa, Kivipelto huomauttaa.
Danske Bankin tutkimuksen mukaan vain 17 prosenttia vastaajista, joilla on yhteisiä säästöjä puolison kanssa, on sopinut kirjallisesti siitä, mitä varoille tapahtuu mahdollisessa erotilanteessa. Miespuolisista vastaajista 52 prosenttia kertoo sopineensa jaosta, mutta naisista vain 35 prosenttia.
Tutkimuksen mukaan vain noin joka kolmas puhuu puolisonsa kanssa säännöllisesti säästämisestä ja sijoittamisesta. Kivipellon mukaan olisi hienoa, jos parisuhteen rahapuhe ei keskittyisi vain arkisiin tuloihin ja menoihin, vaan myös pitkän tähtäimen suunnitelmiin.
− Sijoittamisen voisi ottaa samanlaiseksi puheenaiheeksi kuin esimerkiksi sen, kuinka lainanlyhennykset hoidetaan. Se tarjoaa mahtavan mahdollisuuden yhteiselle unelmoinnille.