Suomessa ei ymmärretä omistamista ja siihen suhtaudutaan penseästi. Tämä ei kuitenkaan ole Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtajan Björn Wahlroosin mukaan mitenkään uutta – näin on ollut kautta ihmiskunnan historian.
Wahlroos kuitenkin huomauttaa omistajuuden luovan paitsi yksilölle vapautta ja riippumattomuutta esimerkiksi valtiosta, se toimii myös tärkeänä yhteiskunnallisena tasapainon luojana.
- Omistaminen on perusta, jolle yhteiskunnassa rakennetaan balanssia. Jos omistaminen on huonosti suojattua, yhteiskunta kaatuu ennemmin tai myöhemmin kaaokseen, Wahlroos totesi torstaina Helsingissä järjestetyssä Suuressa Osakesäästäjäpäivässä.
Häntä harmittaa, että omistamisesta on Suomessa tehty erittäin monimutkaista ja kallista.
- Naapurimaissamme, kuten Virossa, Norjassa ja Ruotsissa, on tehty omistamista korostavia veroratkaisuja, mutta Suomessa siitä on tehty mahdollisimman vaikeaa. Omistamista pitäisi kunnioittaa ja jopa edistää, Wahlroos patisti.
Hänen mukaansa omistamisen edistäminen on suomalaisessa politiikassa lähes kiellettyä. Toisaalta penseyttä omistajuutta kohtaan ei voi selittää vain vasemmistolaisella politiikalla.
- Ruotsissa sosiaalidemokraatit ovat olleet vetovastuussa hallituksessa lähes yhtäjaksoisesti 70 vuoden ajan, mutta siellä omistajuudella on siellä syvät juuret ja arvostusta.
- Se on esimerkki siitä, että keskellä tällaista sosiaalidemokraattista keidasta voi olla erittäin toimiva elinkeinoelämä.
Suomen seuraava hallitus on todennäköisesti sosiaalidemokraattivetoinen. Wahlroos lähetti myös hieman terveisiä hallitusneuvottelijoille, jotka ovat lehtitietojen mukaan pohtineet muun muassa valtion osakeomistusten myyntejä kattaakseen tulevia investointeja.
- Minun on parasta sanoa, että älkää myykö, pitäkää vain kruununjalokivistä kiinni. Koska jos minä sanon, että myykää, niin eivät ne silloin tee sitä, Wahlroos virnuili.
Wahlroos ei myöskään näe, että pääomien puute olisi merkittävä este suomalaiselle omistajuudelle.
- Olisihan tässä ollut 70 vuotta aikaa kerryttää pääomia, hän kuittasi.
Pikemminkin kysymys on suomalaisten huonosta riskinsietokyvystä.
- Vakuutusalalla toimiessani olen huomannut, että kaikista If:n asiakkaista suomalaiset haluavat mahdollisimman pienen omavastuuosuuden. Edes se, että vakuutuksen hinta halpenisi omavastuuosuuden noustessa, ei auta. Millään muulla If:n markkina-alueella asiakkaat eivät halua minimoida riskiä niin täydellisesti kuin Suomessa.
Katso koko esitys.