Monet säästävät rahaa kummilapselle tai lapsenlapselle, mutta onnistuuko se osakesäästötilin kautta? Pyysimme asiantuntijaa vastaamaan.
Danske Bankin keskitettyjen sijoitusneuvontapalveluiden vastaava johtaja Antti Salmiovirta vastaa:
”Alaikäisen sijoitustuotteiden, kuten osakesäästötilin, avausprosessi kulkee niin, että huoltajat avaavat lapselle asiakkuuden ja tuotteiden avauksen yhteydessä tekevät valtakirjan siitä, kenellä tähän sijoituspalvelusopimukseen on katselu ja/tai hallinnointioikeudet. Osakesäästötiliin voidaan siis myös erikseen liittää hallinnointioikeudet (osto/myynti) myös esimerkiksi kummille/isovanhemmalle, mikäli huoltajat valtakirjassa määrittelevät näin.
Käytännön tasolla lopputulos näyttää sitten seuraavalta. Jos kummilla ei ole hallintaoikeuksia osakesäästötiliin, hän voi säästää lapsen osakesäästötilille siirtämällä varoja osakesäästötilin rahatilille tavallisen tilisiirron tapaan. Tässä toki huomioitava 100 000 euron yläraja. Kummin siirtämät varat siirtyvät osakesäästötilin rahatilille, ja varsinaiset osakekaupat tekee lapsen huoltaja. Jos kummilla on hallintaoikeudet osakesäästötiliin, hän voi siirtää haluamansa summan osakesäästötilille ja tehdä haluamansa osakekaupat itse.
Yksittäisten tilisiirtojen lisäksi on mahdollista säästää säännöllisesti. Tällöin asiakkaalle tehdään toistuva maksusopimus asiakkaan sopimuksen ulkopuoliselta rahatililtä osakesäästötilille. Asiakas voi tehdä toistuvan maksusopimuksen osakesäästötilille myös verkkopankissa.
Säästösummalle ei ole minimiä. Maksimissaan osakesäästötilille siirrettävä määrä voi olla 100 000 euroa sopimusaikana. Järjestelmä estää 100 000 euron summan ylittävät rahansiirrot. Jos maksimirajan ylittävä summa siirretään toisen pankin tililtä, varat siirtyvät virhetilille, josta ne palautetaan maksajalle.
On hyvä huomata, että sijoitustuotteiden osalta lahjan/lahjoituksen antajalla ei ole mahdollisuutta määritellä varojen käyttöön liittyviä erityisehtoja kuten tilituotteissa, joissa lahjoittaja saattaa usein määritellä ehdoksi esimerkiksi sen, että varat voidaan vapauttaa lapsen käyttöön ikävuoden 18 jälkeen.”
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2021. Sen tiedot on päivitetty ajan tasalle.