Vaikka pörssit viilettävät lähellä kaikkien aikojen huippulukemia, varainhoitajien mukaan maailman vauraimmat tuunaavat sijoituksiaan nyt pahan päivän varalle.
Sijoituksien painotusta eli allokaatiota on muutettu varainhoitajien mukaan loppukesästä lähtien, kun huoli taantumasta on voimistunut.
– Yhdysvaltain talous on jo taantuman kynnyksellä, mikä puoltaa defensiivisempää sijoitusstrategiaa. Wall Street ei näytä piittaavan varoitusmerkeistä, vaan markkina on karannut todella kauas kasvunäkymän edelle, Deutsche Bankin arvostettu globaalien markkinoiden päästrategi Binky Chadha kommentoi MarketWatch-verkkosivustolle.
Hän huomauttaa, että Standard & Poor’s 500 -indeksillä on vahva korrelaatio taloussyklejä hyvin ennakoivien mittareiden, kuten ISM-ostopäällikköindeksin kanssa. ISM-indeksi painui elokuussa lukemaan, joka kuvastaa kasvun supistumista. Sen perusteella S&P 500 -indeksin tulisi olla noin 13 prosenttia nykyistä eli noin 3000 pisteen tasoaan alempana.
Nilkkoja jo näykkivän taantuman lisäksi vauraimpia sijoittajia huolettaa kauppasota. Chadhan mukaan osakemarkkinat voivat pysyä ylämäessä loppuvuonna vain, mikäli Yhdysvallat ja Kiina pääsevät sopuun uudesta kauppasopimuksesta. Hänen mukaansa keskuspankki Fedin mahdolliset lisäkoronlaskut eivät auttaisi pelastamaan tilannetta.
Tässä tilanteessa vauraimmat sijoittajat ovatkin kääntäneet omistuksiaan turvallisempaan suuntaan viidellä keinolla. Myös tavalliset piensijoittajat voivat näiden avulla miettiä sijoituksiaan ja puntaroida strategiaansa, mutta kannattaa pitää mielessä, että pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmat on yleensä tehty jo turvaavuutta ja vakautta ajatellen.
1 Pois joukkolainoista
Isommat sijoittajat ovat vähentäneet joukkolainojen painoa salkuistaan, sillä markkinoiden heilahtelu sekä keskuspankkien korkomuutokset vaikuttavat niihin voimakkaasti. Rahapolitiikalla elvyttäminen, korkojen lasku sekä voimakas heilunta markkinoilla korostuvat taantumassa.
2 Käteinen on kunkku
Monet vauraimmista ovat lisänneet selvästi käteisen osuutta omistuksissaan. Tällä vähennetään toisaalta salkun riskiä, mutta myös varmistetaan oma likviditeettiasema – siten, jos taantuman aikana tulee rahan tarvetta, ei välttämättä tarvitse myydä omistuksia huonompaan hintaan. Lisäksi käteisvarat antavat mahdollisuuden tarttua taantumassa eteen tuleviin ostopaikkoihin.
3 Sijoituksia ETF:iin
Suuri osa vauraimmista kaihtaa nyt osakkeita, mutta ne, jotka haluavat pysyä edelleen markkinoilla, panostavat ETF:iin eli pörssinoteerattuihin rahastoihin. Etenkin matalan volatiliteetin tai hyviin osingonmaksajiin panostaneet ETF:t ovat olleet suosittuja.
4 Vähennä tai järjestele velat
Matalat korot kiinnostavat äveriäimpiäkin, joten useat ovat joko maksaneet vanhoja velkoja pois tai uudelleenjärjestäneet vanhoja lainojaan edullisemman korkotason mukaan.
5 Pää kylmänä
Taantumassa ei kannata pelata markkinoilla ylimääräisesti, vaan pitää pää kylmänä ja seurata omaa strategiaa. Jos salkkuun tekee liian monia suuria muutoksia, ne saattavat romuttaa riskinsietokyvyn ja järkevän hajautuksen.
– Jos riskinsieto, hajautus ja varallisuuden kokonaiskuva on kunnossa, kaiken pitäisi olla valmiina kestämään taantuma. Silloin tärkein asia, jonka voi tehdä saavuttaakseen pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteensa, on pysyä suunnitelmassa eikä antaa tunteiden viedä, Cove Planningin sijoitusneuvoja Ben Smith kuvaili Business Insiderille.