Kesäsalkun voi koota monella tavalla, vaikkapa kieli poskessa kesäfiiliksellä.
”Sell in May and go away” on yksi kuluneimmista pörssisijoittamisen sananparsista. Mutta löytyykö Helsingin pörssistä myös kestäviä papereita kesäsalkkuun? Kurkistus parin viime kesän kurssikehitykseen ja tiukka ravistus hihasta tuotti tärppejä, joille kesän ainakin pitäisi olla kunnon sesonki.
Kesäsalkkuun valikoitui kuuden osakkeen setti terasseilta kalavesille ja saunan lauteille. Aika monen bisnes liikkuu nestemäisillä markkinoilla, oli sitten kyse janon sammuttamisesta tai tankkaamisesta tien varrella.
Jokainen saa kuitenkin valita omat kesätärppinsä. Kutistuu tai paisuu, kesäsalkun tuloksiin palataan syyskuun lehdessä.
Janoisille miedompaa
Olvi on suomalaisessa omistuksessa olevista panimoyhtiöistä suurin, ja sen osake on kurssihistoriansa perusteella tuottanut vakaasti vuodesta toiseen. Olvin perusti panimomestari William Gideon Åberg rouvineen Iisalmeen jo vuonna 1878. ”Juoppouden poistamiseksi” he halusivat tarjota miedompia vaihtoehtoja viinanhimon villitsemille kansalaisille. Nykyisin Olvi sammuttaa ihmisten janoa Suomen lisäksi kaikissa Baltian maissa sekä Valko-Venäjällä. Olvi on toiminut parhaiten pitkässä salkussa, mutta viime kesinäkin osakkeen arvo on noussut.
Yhden pysähdyksen taktiikalla
Neste on paitsi huoltamoketju myös maailman suurin jätteistä jalostetun dieselin tuottaja. Kolmessa vuodessa osakkeen arvo on kolminkertaistunut. Jätedieselin kysyntä maailmalla kasvaa niin, ettei tuotanto tahdo pysyä perässä. Tulevaisuuden näkymät ovat yhtiön ilmoituksen mukaan edelleen hyvät. Erityisen hyvin Nesteen osake sopii järkivihreille kiertotalouden kannattajille. Kesäloman automatkailijoille Nesteellä on Suomessa, Baltian maissa ja Venäjällä tarjolla toista tuhatta asemaa, joten osakkeenomistaja voi tukea omistamaansa yhtiötä myös yhden pysähdyksen taktiikalla. Nesteen suurin omistaja on Suomen valtio reippaasti yli 40 prosentin omistuksellaan.
Työleiriä pensselin varressa
Kesänsä moni suomalainen viettää mökillään jonkin asteisella työleirillä. Terassien petsaus tai seinien maalaus sujuu jotenkuten ammattitaidottomaltakin. Jos salkussa on Tikkurilaa, heiluu pensselikin sujuvammin. Tikkurila ei viime vuosina ole varsinaisesti ollut mikään nousuraketti, pikemminkin päinvastoin. Vaikeudet Venäjän markkinoilla ovat kiusanneet maaliyhtiötä. Nyt yhtiön johto vakuuttaa kilpailukyvyn parantuneen ja kasvun jatkuvan.
Terassikesää omistajan elkein
NoHo Partners syntyi viime vuonna Restamaxin ja Royal Ravintoloiden yhdistyttyä. Lyhenne muodostuu sanaparista Nordic Hospitality. Restamaxin osake on ollut takuuvarma kesäosake – miksei niin olisi nytkin, kun hartiat ovat leveämmät. NoHo pyörittää yli kahtasataa ravintolaa, pääosin Suomessa, mutta se on laajentanut toimintaansa myös Norjaan ja Tanskaan. Yhtiön kunnianhimoisena tavoitteena on nousta Pohjois-Euroopan johtavaksi ravintolakonserniksi. NoHo:n sortimentista löytyy Suomessa ravintoloita kaikkiin tarpeisiin korttelipubista Savoyn ja Palacen kaltaisiin gourmet-paikkoihin. Omistajan elkein voi siis nautiskella pirtelönsä muillakin kuin S-ryhmän terasseilla.
Saalista haaviin
Rapala VMC:n kalastusvälineitä myydään yli 120 maassa ja 50000 myyntipisteessä. Rapalalla on siis aina kesä. Suomessa Rapala on totuttu yhdistämään vaappuihin ja uistimiin. Yhtiöllä on kuitenkin 12 omaa brändiä, joista suomalaisille tuttuja ovat muun muassa Peltosen sukset ja Marttiinin puukot. Rapalan haasteita ovat kilpailu ja kopiointi. Yhtiöllä on ollut vaikeita vuosia, mutta viime vuonna liikevaihto kääntyi kasvuun. Rapalan kurssille kesä on pääsääntöisesti tehnyt hyvää. Osake on halpa. Yhtiön markkina-arvo on jotakuinkin tasearvon luokkaa.
Saunaan melkein taivaassa
Viime vuoden kevään pörssitulokkaan Harvian kurssi ponkaisi ylös heti listautumisen jälkeen, mutta sittemmin on ollut tasaista. Yhtiö kuitenkin kasvaa ja tekee tasaisen hyvää tulosta sekä laajentaa uusille markkinoille. Tuoreimmasta päästä on Almost Heaven Saunas -yhtiön liiketoiminnan osto Yhdysvalloissa. Harvian liikevaihdosta Suomen markkinoilta kertyy noin kolmannes. Harvian suurinta osakepottia ovat viimeiset viisi vuotta hallinneet CapManin rahastot. Tänä keväänä ne ovat vähitellen alkaneet vähentää omistustaan. Saunayhtiön osakkeella pitäisi olla nousuvaraa. Kesällä koko Suomi saunoo.
Juttu on aiemmin julkaistu painetussa Viisas Raha -lehdessä nro 5/2019.