Eläkevakuutuksen ottaja saa vakuutusmaksuista 30 prosenttia takaisin henkilökohtaisessa verotuksessaan. Esimerkiksi tuhannen euron eläkevakuutusmaksuista yhden vuoden aikana vakuutuksen ottaja maksaa tosiasiallisesti vain 700 euroa, sillä hänen veronsa pienentyvät 300 eurolla. Niin ollen valtio maksaa eläkevakuutuksen maksuista 30 prosenttia.
Verottajan maksamalle osuudelle kertyvän tuoton saa kuitenkin vakuutuksen ottaja.
– Se on vivutettua säästämistä, Handelbanken Livin maajohtaja Jani Vartiainen sanoo.
Eläkevakuutuksen perusteella tulevaa eläkettä voi alkaa nostaa 70-vuotiaana itse valitsemallaan tavalla: kuukausittain, vuosineljänneksittäin tai vaikka vuosittain. Eläkkeestä maksetaan pääomatuloveroa, joka tällä hetkellä on 30 prosenttia. Niin ollen tuhannen euron eläkkeestä saa käteen 700 euroa. Eläkemaksut ja niiden perusteella saatava eläke menevät siis päittäin?
– Niin se menee, jos oletetaan, että vakuutusmaksujen tuotto on nolla. Normaalilla osakeriskillä sijoitussalkun arvo on kuitenkin historiassa tyypillisesti kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, Vartiainen muistuttaa.
Historiallisen kehityksen perusteella toteutunut kaksinkertaistuminen kymmenessä vuodessa tarkoittaa, että 20 vuodessa pääoma nelinkertaistuu, koska ensimmäisten kymmenen vuoden aikana se kaksinkertaistuu ja sitten kaksinkertaistunut pääoma kaksinkertaistuu uudestaan seuraavien kymmenen vuoden aikana. Niin ollen tuhannen euron eläkemaksuja, joista vakuutettu on itse maksanut 700 euroa, olisi 20 vuoden kuluttua kasassa 4 000 euroa. Siitä pääomatuloveron osuus olisi 1 200 euroa, jolloin käteen jäisi 2 800 euroa. Silloin 700 euron nettomaksu olisi 20 vuodessa nelinkertaistunut. Samoin olisi käynyt valtion saamille verotuloille.
Verokannustin 5 000 euron vuosimaksuille
Eläkevakuutuksen verokannustin pätee enintään 5 000 euron vakuutusmaksuihin vuodessa. Siten verohyödyn saa maksimissaan vähän yli 416 euron kuukausittaisille vakuutusmaksuille. Lisäksi vakuutuksen ottaja joutuu maksamaan vakuutusyhtiölle hoitokuluja ja valitsemiensa sijoituskohteiden juoksevia kuluja. Nämä vaihtelevat yhtiöittäin, mutta voivat olla esimerkiksi puolen prosentin luokkaa vakuutussummasta.
Eläkevakuutuksen sijoituskohteet vakuutuksen ottaja voi yleensä valita laajasta valikoimasta rahastoja ja muita sijoitusinstrumentteja, tai käyttää vakuutusyhtiön valmiita pakettiratkaisuja.
Sijoituskohteita ja säästösummaa voi yleensä muuttaa vakuutusaikana kuluitta. Mikäli vakuutettu menehtyy ennen eläkeaikaa, vakuutuksen varat maksetaan vakuutussopimuksessa määrätyille edunsaajille.