Verohallinto kannustaa palkansaajia tarkistamaan verokortin vuositulorajan – joka neljännellä voi olla liian alhainen veroprosentti.
Verohallinnon arvion mukaan vuosituloraja on ylittymässä joka neljännellä palkansaajalla.
Jos veroprosentti on liian alhainen, loppuvuoden ansioita verotetaan korkeamman lisäprosentin mukaan. Verohallinto kehottaa nyt palkansaajia tarkistamaan verokortin tulorajan ja tekemään tarvittaessa muutosverokortin heti. Syyskuussa verohallinto lähettää tekstiviestejä kuudelle tuhannelle palkansaajalle, joiden verokortin tuloraja on ylittymässä tuntuvasti.
– Arviomme tulorajan ylityksistä perustuu siihen, että tulot jatkuvat näillä asiakkailla saman suuruisina myös loppuvuoden. Parhaiten oman tilanteensa tietää asiakas itse, ylitarkastaja Päivi YlitaloVerohallinnosta kertoo.
Verokortin tulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot. Veroprosentti määräytyy koko vuoden tulojen ja niistä tehtävien mahdollisten vähennysten perusteella.
Koronakeväton voinut tuoda vähennyksiin muutoksia
Koska monet ovat työskennelleet koronatilanteen takia paljon etätöissä, kodin ja työpaikan välisiä matkoja on usealla palkansaajalla paljon viime vuotta vähemmän.
– Ennustamme Verohallinnossa, että sadat tuhannet asiakkaat eivät aiempien vuosien tapaan vähennä tänä vuonna verotuksessa kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja. Pääkaupunkiseudulla julkisilla kulkevien matkakuluvähennyksiin tilanteella ei ole juurikaan vaikutusta. Sen sijaan, jos normaalisti kuljet pitkää työmatkaa, olet nyt jäänyt etätöihin ja jätät tiedon korjaamatta verokortillesi, voit ensi vuonna saada tuntuvatkin mätkyt, Ylitalo sanoo.
Jos nykyisellä verokortilla matkakuluvähennykset on kirjattuna viime vuonna toteutuneiden matkojen mukaan, tilanne kannattaa päivittää.
Verohallinto muistuttaa myös, että 13.8. alkaen myös kodin ja työpaikan välillä käytettyjen kasvomaskien kuluja voi vähentää tietyin ehdoin matkakuluina verotuksessa.
Suosittuihin verovähennyksiin kuuluu matkakulujen lisäksi esimerkiksi kotitalousvähennys.
– Myös etätyöhön liittyvien kulujen vähentäminen verotuksessa kiinnostaa ihmisiä poikkeuksellisen vuoden takia paljon. Vero.fistä löytyy vähennyksiin liittyviä ohjeita ja neuvoja. Kaikkia vähennyksiä voi ilmoittaa jo verokortille. Silloin tiedot ovat valmiina ensi kevään esitäytetyllä veroilmoituksella.
Pienemmät tulot eivät ainalaske veroprosenttia
Työttömäksi joutuneenja lomautetun kannattaa myöstarkistaa verokortin vuosituloraja.
Ansiosidonnainen päiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat etuuksia. Nämä pitää ilmoittaa siis etuutena, ei palkkatulona, jotta veroprosenttilaskenta menee oikein.
– Aina veroprosentti ei kuitenkaan välttämättä pienene, vaikka etuuden saamisen myötä tulot usein pienenevät. Syynä voi olla esimerkiksi, ettei etuuksista voi verotuksessa tehdä samanlaisia vähennyksiä kuin palkkatulosta.
– Ellei työttömäksi tai lomautetuksi joutunut hae uutta verokorttia, etuuden maksaja pidättää etuudesta 20-50 prosenttia.
Verohallinto suosittelee koronatilanteen takia sähköistä asiointia. Verokortin pystyy tekemään verkkopalvelu OmaVerossa.
Vinkkejä verokortin tekoon
Varaa verokortin tekoa varten esiin tarvittavat tiedot: arvio koko vuoden tuloista, vuoden alusta kertyneet tulot ja verot sekä tiedot mahdollisista vähennyksistä.
Käytä apunasi veroprosenttilaskuria, jonka avulla voit tarkistaa verokortin tulorajan.
Kun teet verokorttia OmaVerossa, voit käyttää apunasi vero.fin ohjeita
OmaVerossa voit käyttää verokortin pohjana myös tulorekisteritietoja, jotka välittyvät tulorekisteristä suoraan OmaVeroon.
Tarvittaessa saat apua verokortin tekoon myös chatistä ja valtakunnallisista palvelunumeroista.
Koronatilanteeseen liittyviä ohjeita ja neuvoja on koottu sivulle vero.fi/korona