Taloyhtiön vuosittaisiin kokouksiin kannattaa osallistua, oli kyseessä sitten oma koti tai sijoitusasunto.
Kevät on myös taloyhtiöiden yhtiökokousten aikaa.
Osakkaan kannattaa huolehtia siitä, ettei yhtiö yritä säästää peruskorjauksista, sanoo Danske Bankin taloyhtiöiden rahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu. Jos peruskorjauksia lykätään, syntyy korjausvelkaa.
− Pankista otettavalla velalla on selkeä korko, mutta korjausvelan korko voi olla käytännössä mitä vain. Hätätyöt maksavat aina reippaasti enemmän kuin se, että taloa korjataan fiksusti ennakoiden, Roihu sanoo.
Yhtiökokouksessa kannattaa selvittää myös nämä asiat:
- Kuinka usein taloyhtiössä seurataan budjetin toteutumista?
- Kuinka monen kuukauden menoja vastaava puskuri yhtiöllä on? Pitäisikö sitä muuttaa?
- Kuinka toimitaan, jos taloyhtiölle tulee yllättäviä kuluja? Onko esimerkiksi valtuutus ylimääräisten vastikkeiden keräämiseen?
- Mitä käytännön toimia on tehty ja suunnitellaan energian säästämiseksi?
- Miten tulevaisuuden korjaustarpeet on arvioitu? Mitä remontteja on tiedossa esimerkiksi kymmenen vuoden sisällä?
Taloustilanne näyttää valoisammalta
Danske Bankin arvion mukaan taloyhtiöiden taloustilanne näyttää tänä vuonna paremmalta kuin pariin viime vuoteen. Moni taloyhtiö on saanut kurottua kiinni edellisten vuosien alijäämiä.
− Tänä keväänä arvioimme, että taloyhtiöiden hoitovastikkeet nousevat 3–5 prosenttia, mutta alue- ja taloyhtiökohtaiset erot voivat olla suuria. Rahoitusvastikkeiden maksuerät puolestaan pienenevät korkojen laskun vuoksi, sanoo Roihu.
− Jokaisella taloyhtiöllä kannattaa olla yllätysten varalta takataskussa oikeus tarvittaessa kerätä yhden tai kahden kuukauden ylimääräinen vastike. Samoin kannattaa varmistaa, että taloyhtiöllä on rahoitusvastikkeen osalta oikeus säätää rahoitusvastikkeen kuukausierää korkotason muutosten mukaan.