Kun lapsi täyttää 18 vuotta, hänelle tehdyt sijoitukset ja siihen liittyvät tilit siirtyvät lapsen hallintaan. Yksi hyvä keino on tehdä siirtovähitellen lapselle jo ennen täysi-ikäistymistä. Lapselle voi myös avata oman arvo-osuustilin, missähän voi itse aloittaa sijoittamisen vanhemman kanssa.
–Ajatuksena on, että kerralla suuren potin antaminen 18-vuotispäivänä on vastuutonta, jos lapsella ei ole osaamista, kuinka sitä hoidetaan,kertoo ROI:n talousvalmentaja ja sijoittaja Nina Nordlund.
– Omalle 15- vuotiaalle lapsellemme avasimme oman arvo-osuustilin ja hän sai omat tunnukset siihen. Näin haluamme hänen oppivan sijoittamisen periaatteita, ennen kuin 18- vuotiaana saa meidän keräämämme pesämuna haltuun, Nordlund sanoo.
Budjetointiajattelu on hyvä tuoda nuorelle jo hyvissä ajoin ennen täysi-ikäistymistä. Nordlund kertoo omasta kokemuksestaan, kuinka esimerkiksi kuukausirahan kanssa voi opettaa vastuullista rahan käyttöä.
– Annammekuukausirahan kuvainnollisesti kolmessa kirjekuoressa. Yksi kuori pitää säästää, yksi lahjoittaa ja yhden saa käyttää omiin menoihin. Lapsen iän myötä lisäämme yhden kuoren sijoittamista varten. Ainakin meillä lapsetkin ovat tästä tykänneet, hän sanoo.
Sijoitus tehdään aina perheen oman taloustilanteen mukaan
Sijoitettava summa riippuu mihin sijoittaa. Esimerkiksi ETF-rahaston tai osakkeiden kohdalla ostetaan aina koko osuus tai osake, jotka voivat olla kalliita. Rahastoissa on usein mahdollisuus mahdollisuus sijoittaa vaikka vain 10 € kuukaudessa.
– On tärkeää, että oma talous on kunnossa, on mahdollisuus osa rahasta sijoittaa. Jos näin ei ole, silloin ei kannata lapsellekaan sijoittaa, muistuttaa Nordlund.
Mahdollisuuksien mukaan voi pyytää isovanhempia ja kummejakin laittamaan rahaa sijoituksiin esimerkiksi lahjan ostamisen sijaan merkkipäivänä.
ROI-sovelluksessa voit opiskella sijoittamista ja kasvattaa taloudellista hyvinvointiasi:
Lue aiheesta lisää