Talouden asiantuntijoilla on ammattitaitoa, joka mahdollistaa nopean reagoinnin muuttuviin markkinatilanteisiin, mutta kukaan ei ole täydellinen. Pasi Kuoppamäki ja Verneri Pulkkinen kertovat suurimmat onnistumisensa ja epäonnistumisensa.
Markkinaa on vaikea ennustaa, eikä kukaan ole suojassa epäonnistumisilta– eivät edes asiantuntijat. Jokainen puhuu mieluummin onnistumisistaan, mutta onnistumisten lisäksi päätimme selvittää kolmelta markkinoiden ja sijoittamisen parissa työskentelevältä, mitä he sijoittajina katuvat eniten.
Pasi Kuoppamäki
Danske Bankin pääekonomisti
”Onnistumiset trendien hyödyntämisessä tuovat sekä iloa että tuottoa. Ekonomistina minun on helpompi seurata suuria suuntaviivoja kuin käyttää aikaa yksittäisten yritysten välisten erojen arvottamiseen. Esimerkiksi koronan iskettyä onnistuin pääsemään mukaan elpymisvaiheeseen ja siirtämään ajoissa sijoitusten painoa palvelusektorin osakkeisiin, kun koronarokotteiden luotettavuus alkoi selvitä. Nyt pyrin hyötymään ilmastonmuutoksen hillintään liittyvästä sijoittamisesta, jossa monilla suomalaisillakin yrityksillä on vahva rooli.
Suurimmat katumisen aiheet liittyvät hitauteen myydä hyvin tuottaneita osakkeita ja siihen, että en ole sijoittanut riittävän rohkeasti riittävän aikaisin, eli aloitin aktiivisen sijoittamisen vasta säästettyäni pitkään tilille.”
Lippo Suominen
S-Pankin päästrategi
”Parhaita asioita sijoittamisessani on, että olen lähtenyt hyvissä ajoin liikkeelle ja jatkanut sitä, vaikka välillä onkin laskuissa tuntunut pahalta. Isäni osti 90-luvulla minulle annista ensimmäiset Nesteen osakkeeni, enkä ole onneksi niistä luopunut. Niiden tuotto onkin lähes tähtitieteellinen kaikkien Fortum-yhdistymis ja -erkanemisseikkailujen jälkeen.
Suurin virhe on liika varovaisuus ja analysoiminen, minkä takia on aina liian varovaisesti liikkeellä.”
Verneri Pulkkinen
Inderesin yhteisönrakentaja ja foorumipoliisi
”En välitä retostella tuotoilla, joten vastaan tähän hieman eri kulmalla. Minulle sijoittaminen on myös älyllinen harrastus. Niinpä tuottojen lisäksi merkitsee se, mitä sijoituksesta oppi. Voitoista oppii paljon vähemmän, kuin tappioista. Tappioiden jälkeen tulee reflektoitua: voittojen jälkeen harvemmin.
Niinpä parhaita onnistumisiani sijoittamisessa on -90 % tuotto (sijoitettu pääoma tuhoutui lähes täysin) Pantaflixin osakkeisiin ja tästä oppiminen. Tapauksesta nolomman tekee se, ettei kyseessä suinkaan ollut alkuaikojen sijoitus vaan tämä tapahtui pari vuotta sitten. Maksoin yksinkertaisesti liikaa tästä nettivideopalvelusta, jonka kasvun epäonnistuminen puhkaisi osakkeen arvostuksen täysin. Sen jälkeen olen ollut huomattavasti tarkempi sen suhteen, millaisia kasvulupauksia salkkuun tulee ostettua. Tämä oppi on ollut tähän asti paras onnistuminen.
Välillä mietityttää lukuisat keventelyt Revenion osakkeista. Salkku näyttäisi hieman erilaiselta, jos olisin pitänyt vuonna 2011 ostetut Reveniot enkä olisi veivaillut omistustani edes takaisin. Ainoa lohdutus on, että mokasin satakertaistuneen XPELin kanssa samalla tavalla vielä rankemmin. Onnistuin tekemään tappiota satakertaistuvassa osakkeessa, se vaatii jo taitoa. Nyt pyrin pitämään voittajista paljon tiukemmin kiinni.”
Talouden tulkit
Julkaisemme kesällä viikoittain Talouden tulkit -sarjaa, jossa alan asiantuntijat kertovat ajatuksistaan sijoittamiseen ja säästämiseen liittyen.