SuomiAreenassa allekirjoitettiin maanantai-iltana julkilausuma nuorten talousosaamisen kehittämisestä. Julkilausumassa vaaditaan muun muassa lisää puhetta rahasta.
Allekirjoittajina olivat Nyt tehdään nuorten talousosaamissopimus! -keskustelun osallistujat Opetushallituksen opetusneuvos Kristina Kaihari, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n PK-johtaja Jouni Hakala, Opettajankoulutusfoorumin varapuheenjohtaja Seija Mahlamäki-Kultanen sekä Stadin ammatti- ja aikuisopistossa opiskeleva oppisopimusharjoittelija Miia Sailama.
Talousosaamissopimuksen neuvottelijat keskustelivat nuorten talousosaamisen kehittämisestä kolmesta eri näkökulmasta: mitä talousosaaminen on, miten vastuun pitäisi jakautua koulun ja kodin välillä sekä millaisen roolin yritykset voivat ottaa asiassa.
Mia Sailaman mukaan koulussa ei juuri taloutta opetettu, jotain lukiossa mutta ei nimeksikään ammattiopistossa.
– Olisi tärkeää ymmärtää, mistä raha tulee ja mihin se menee. Kun itsenäistymisen halu on kova, niin pitää myös ymmärtää, että laskut pitää maksaa ja oma elämä maksaa. Nuoret haluaa kehittää taloustaitojaan, mutta kaikilla ei ole vanhempia tai osaavaa opettajaa, jolta kysyä. Minulla onneksi on ollut.
Kristina Kaiharin mielestä taloutta olisi hyvä opettaa jo päiväkodeissa esimerkiksi kauppaleikeissä.
– On tärkeää, että taloutta opetetaan käytännönläheisesti, että kytkeytyy lapsen ja nuoren arkielämään.
Seija Mahlamäki-Kultasen mukaan pelkkä tieto ei talousopetuksessa riitä, vaan tarvitaan myös asenteen ja arvomaailman opettamista.
– Toivon, että nuoret myös oppisivat haaveilemaan ja tekemään haaveistaan totta vähän kerrallaan, että kyllä minä pärjään.
Keskustelun päätteeksi neuvottelijat äänestivät julkilausuman sisällöstä. Keskustelun nuorimmalla osallistujalla, 21-vuotiaalla oppisopimusharjoittelija Sailamalla oli mahdollisuus käyttää veto-oikeutta, mikäli lausuman sisältö ei olisi hänen mielestään nuorille riittävä. Neuvottelijat olivat erimielisiä ainoastaan taloustiedon oppiaineeksi tekemisestä, joten se jätettiin pois.
Kaikki allekirjoittivat julkilausuman seuraavalla sisällöllä:
TET- ja kesätyöpaikkojen tarjoaminen on osa vastuullista yritystoimintaa.
Suomeen tarvitaan kansallinen talousosaamisen strategia. Sitoudumme osaltamme mukaan strategian kehittämiseen.
Opettajankoulutukseen pitäisi lisätä talousopetusta.
Rahasta pitää puhua kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. Edistämme rahasta puhumista.
Kutsumme ja kannustamme myös muita kutsumaan nuoret mukaan pöytiin, joissa puhutaan rahasta ja päätetään talousasioista.
– Neuvottelun lopputulos on erinomainen esimerkki siitä, että nyt on oikea hetki ottaa suuria askeleita nuorten talousosaamisen kehittämisessä. Tahtoa ja näkymiä löytyy niin opetuksen, opettajankoulutuksen kuin elinkeinoelämänkin puolesta – ja mikä tärkeintä, nuoret itse haluavat kehittää omaa talousosaamistaan, kommentoi Talous ja nuoret TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen neuvottelun tuloksia tuoreeltaan.