Omilleen juuri muuttanut nuori opiskelija on uudessa tilanteessa, kun pitäisi pärjätä pienillä tuloilla. Raha-ahdistus on kuitenkin käännettävissä toivoksi, kun ensin hyväksyy ikävätkin tunteet osaksi elämää, sanovat psykologit Nina Lyytinen ja Maarit Lassander.
Erikoispsykologi Nina Lyytinen kannustaa nuoria peilaamaan omaa rahatilannettaan taaksepäin omaan perhehistoriaan: miten rahasta tai sen puutteesta on kotona puhuttu.
– Kyky hoitaa omia raha-asioita ja tapa suhtautua rahaan on usein vahvasti periytyvä. Negatiiviset kokemukset rahasta voivat aiheuttaa stressiä, ja se taas voi johtaa huonoihin valintoihin. Oman perhetaustan ja kotona vallinneiden rahapuheiden ymmärtäminen voi kuitenkin auttaa nuoria kehittämään terveempiä ja kestävämpiä taloustaitoja, Lyytinen korostaa.
Lyytinen kannustaakin nuoria avoimuuteen ja puhumaan itselleen rahasta rehellisesti: raha-ahdistus voi jopa voimistua, jos sitä vain yrittää vältellä.
– Välttely voi lisätä epävarmuuden tunteita, koska henkilö ei tiedä tarkalleen, mikä taloudellinen tilanne on. Lisäksi kun välttelee talouteen liittyvien ongelmien käsittelyä, ne voivat kasvaa hallitsemattomiksi. Voi myös seurata ihan sitä, minkälaisia tunteita rahan käyttäminen itsessä herättää ja vastaako se omia arvoja: mikä on oikeasti itselle tärkeää ja mihin rahaa haluaa käyttää? Lyytinen sanoo.
Vältä vertailua
Oman rahasuhteen tutkiminen ja sen laadun tunnistaminen auttaa myös huomaamaan, millaisia talouden hallinnan taitoja ja tapoja kukin on omaksunut melkein itsestään.
– On hyvä kysyä myös itseltään, ovatko ne hyödyllisiä vai haitallisia. Auttavatko ne pitämään talouden tasapainossa vai onko niissä jotain mitä olisi hyvä tarkistaa? Psykologi Maarit Lassander sanoo.
Lyytinen painottaa, että raha-ahdistuksenkaan kanssa ei pidä jäädä yksin. Hän neuvoo myös välttämään itsensä vertaamista toisiin.
– Oma tilanne on helpompi hyväksyä, kun tiedostaa, että ystävänkin rahatilanne voi ulospäin näyttäytyä parempana kuin se oikeasti onkaan. Opiskelijoilla yleensäkin on vähän rahaa käytössään, ja opiskelukaverilla voi olla ihan niitä samoja ahdistuksen tunteita. Jos vertaamme itseämme toisiin, meiltä jää myös helposti tunnistamatta, että välttämättä emme edes oikeasti halua samoja asioita kuin muut. On tärkeää kirkastaa omat arvot.
Raha-ahdistuksen kanssa ei pidä jäädä yksin.
Opiskelukavereille ja ystäville avoimesti omasta ahdistuksesta kertominen voikin tuoda myös helpotuksen.
– He saattavat ehdottaa biletystä ja ulkona syömistä ihan vain siksi, kun eivät tiedä toisen tilannetta. Kun kertoo ahdistuksestaan avoimesti, sen jälkeen on helpompi ystävien kanssa yhdessä löytää sellaista tekemistä, joka ei vaadi suuria summia rahaa. Jokainen voi myös tykönään miettiä, mitä itse sanoisi ystävälle, joka avautuisi niukasta rahatilanteestaan, Lyytinen muistuttaa.
Luonnollinen tunne
Lassander kannustaa tuulettamaan omia ajatuksiaan, jos on mahdollisuus puhua vaikkapa pankkineuvojalle tai sellaiselle läheiselle, jolla on aiheeseen liittyviä taitoja tai kokemuksia. Kaikki läheiset kun eivät välttämättä ymmärrä, miten psykologiset tekijät voivat vaikuttaa enemmän kuin niin sanotusti hyvät neuvot tai faktat.
– Vaikka raha ahdistaisi tai herättäisi epävarmuutta, voimme silti tehdä myönteisiä ja omaa toimeentuloa tukevia päätöksiä, jotka puolestaan tukevat luottamusta omaan pärjäämiseen ja antavat rohkeutta ottaa vastuuta omista asioista, Lassander sanoo.
Jos omassa perheessä on ollut niukkuutta ja suoranaista köyhyyttä, nuori voi omaksua käsityksen, ettei mikään muutu paremmaksi omallakaan kohdalla.
– On hyvä tiedostaa, että suurimmalla osalla opiskeluvaiheen ahdinko helpottaa, kun valmistutaan ja mennään työelämään. Luopuminen itselle mielekkäistä asioista saakin tuntua ikävältä, onhan se ihan luonnollinen tunne. Osa toivoa on sekin, että tiedostaa ikävät hetket vääjäämättömänä osana elämää, Lyytinen sanoo. – Kannattaa muistuttaa itselleen, että taloustaidot eivät ole synnynnäisiä, ja niitä voi hankkia aina elämän varrella lisää. Oman rahasuhteen voi muokata myönteisemmäksi missä tahansa elämänsä vaiheessa. Tunnistamalla rahaan liittyviä tunteita ja ajatuksia opimme huomaamaan, ettei niiden tarvitse ohjata toimintaamme, Lassander painottaa.