Oma sisäinen rahapuhe vaikuttaa vaurastumiseen. On iso merkitys sillä, uskooko siihen, että raha-asiat vain tapahtuvat vai siihen, että niihin voi itse vaikuttaa.
Talouden heilahdellessa moni joutuu syynäämään oman taloudellisen tilanteensa tarkkaan läpi. Samalla voi olla hyvä hetki kiinnittää huomiota myös omaan sisäiseen rahapuheeseensa, Säästöpankki vinkkaa.
Samoin kannattaa tehdä, jos joutuu miettimään uudelleen sijoitussuunnitelmaansa tai omaa riskinsietokykyään – tai silloin, kun vasta aloittaa sijoittamista.
− Ennen kuin aloittaa sijoittamaan, kannustaisin kaikkia pohtimaan omaa suhdettaan rahaan myös laajemmin. Herättääkö raha negatiivisia vai positiivisia tunteita? Miksi näin? Onko raha mahdollistamassa arkielämää, luomassa turvallisuuden tunnetta vai esimerkiksi väline lisätulojen hankkimiseen? neuvoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.
Vaurastumisen esteenä voivat olla lapsuudesta perityt asenteet.
− Tutkimusten mukaan raha-asenne kumpuaa omasta taustasta ja siitä, miten rahasta on perheessä keskusteltu. Onko luotettu siihen, että rahaa tulee, kun sitä tarvitsee, vai onko pelkkä rahan ajattelu ahdistanut ja siitä puhumista vältelty. Näillä on iso merkitys meihin aikuisena, sanoo erikoispsykologi, PsT Maarit Lassander.
− Jos sinulla on ahdistava tunne rahasta, voit ajatella, että et pysty ottamaan ohjia omiin käsiisi. Tästä kumpuaa toimintasi, kuten esimerkiksi raha-asioista puhumisen tai laskujen avaamisen välttely.
Siedätyshoito auttaa
Omaa asennetta voi muuttaa askel kerrallaan. Kun vaikkapa laskut saakin maksettua ajallaan, voi alkaa positiivinen kierre: syntyy tunne siitä, että asioihin voi sittenkin vaikuttaa ja päättää, että seuraavalla kerralla toimii samoin.
Lassanderin mukaan omaa negatiivista raha-asennetta voi parantaa myös eräänlaisella siedätyshoidolla: altistaa itseään sille, mikä tuntuu ahdistavimmalta. Tuntuuko ikävimmältä esimerkiksi laskun avaaminen, tilin tilanteen tarkastaminen tai rahasta puhuminen?
Juuri rahasta puhuminen ahdistaa monia. Lassanderin mukaan siihen kannattaakin kiinnittää perheissä huomiota.
− Kannattaa tehdä rahasta puhumisesta arkipäiväinen asia. Omien valintojen painottaminen on tärkeää, ja lapsille voi kertoa, miksi esimerkiksi teet kaupassa tietyn valinnan. Kannattaa korostaa etenkin positiivisia valintoja, Lassander sanoo.
− Perheissä on hyvä luoda uskoa siihen, että suunnittelulla, säästämisellä ja valinnoilla pystymme saavuttamaan niitä asioita, jotka ovat meille tärkeitä. Otamme pieniä askelia, vaikka meillä ei olisi isoja sijoituksia. Pääsemme tavoitteisiin suunnittelemalla.