Sijoitusvakuutuksella voi päättää perinnönjaosta samaan tapaan kuin testamentilla, mutta perijät saavat varat käyttöönsä nopeammin. Kuolinpesää ei tarvitse jakaa vakuutuskorvauksen saamiseksi.
Sijoitusvakuutus eroaa sijoitussopimuksesta siinä, että sijoitusvakuutuksessa on vakuutettuna joku henkilö, jonka menehtyessä vakuutuksen kuolemantapauskorvaus maksetaan vakuutuksen ottajan valitsemille edunsaajille. Sijoitus- eli kapitalisaatiosopimus sen sijaan jatkaa olemistaan kuolinpesässä. Siitä tulee kuolinpesän omaisuutta ja kuolinpesä voi esimerkiksi päättää sopimuksen.
– Kuolemantapauskorvaus on yleensä hyvin lähellä vakuutussäästön määrää. Se voi olla toimijasta riippuen esimerkiksi 95 prosenttia, 99 tai vaikka 105 prosenttia vakuutussäästön määrästä vakuutussopimuksen päättyessä, Handelbanken Livin maajohtaja Jani Vartiainen sanoo.
Varsinkin vanhoissa vakuutussopimuksissa on ajatuksena, että jonkun on aina kannettava riskiä, kun kyseessä on vakuutus. Riski voi olla joko vakuutuksen ottajalla tai vakuutusyhtiöllä, jolloin kuolemantapauskorvauksen määrä on hieman yli tai alle sata prosenttia. Handelsbankenin henkivakuutusyhtiön käytäntönä on 99 prosentin kuolemantapauskorvaus, jolloin vakuutuksen ottajalla on yhden prosenttiyksikön riski. Handelsbanken Liv kompensoi sitä asiakkailleen käänteisellä vakuutusmaksulla.
Sijoitusvakuutuksen korvaus on tietenkin sidoksissa myös valittujen sijoituskohteiden tuottoon. Jos vakuutukseen on säästetty sata tonnia, ja varoille on saatu kymmenen prosentin tuotto, on kuolemantapauskorvaus 110 tonnia kerrottuna vakuutussopimuksessa mainitulla prosenttiluvulla.
Vakuutuksen ottaja määrää edunsaajat
Henkivakuutuskorvaus luetaan kuolinpesän ulkopuoliseksi varallisuudeksi ja maksetaan vakuutetun kuoleman tapauksessa pian edunsaajille. Edunsaajan näkökulmasta vakuutuksen etuna siis on, että korvaus tulee nopeasti, käytännössä parissa viikossa, eikä jää odottelemaan perunkirjoitusta tai kuolinpesän jakamista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vakuutuskorvauksesta täytyisi maksaa perintöveroa. Perunkirjassa luetteloidaan vainajan varat ja velat, ja vakuutuskorvauksetkin omana kohtanaan.
Jos vakuutuksen ottaja ei ole tehnyt testamenttia, ja hänellä on esimerkiksi kaksi samassa asemassa olevaa perillistä, kuolinpesän varat jaetaan perillisten kesken tasan. Mutta sijoitusvakuutuksen kautta vakuutuksen ottaja on voinut määrätä vakuutuksen edunsaajaksi vain toisen perillisensä, jolloin toinen saa enemmän. Silloin perilliset maksavat perintöveroakin eri summista.
Perintövero tulee maksuun riippumatta siitä, onko kuolinpesäjaettu vai ei. Kuolinpesässä ei välttämättä ole jakokelpoisia varojakaan, tai kuolinpesän osakkailla ei ole haluja tai varoja lunastaa muita osakkaita ulos, jolloin kuolinpesä pysyy jakamatta pitkäänkin. Kuolinpesän varallisuus saattaa myös olla sidottu vaikkapa kesämökin kaltaiseen kohteeseen, joka halutaankin pitää perillisten yhteiskäytössä vielä jonkin aikaa.
– Silloin sijoitusvakuutuksen kautta perilliset voivat saada käyttöönsä likvidiä rahaa ilman, että on tarpeen kajota pesän varallisuuteen millään tavalla, Vartiainen toteaa.
Hänen mukaansa perintösuunnittelu onkin yksi syy ottaa sijoitusvakuutus.
– Perinnön jättäjän näkökulmasta vakuutus on kuin minitestamentti. Laittamalla rahaa vakuutukseen hän voi määrätä, kuka saa kuolemantapauskorvauksen. Se on ihan yhtä hyvä tahdonilmaisu kuin testamentin tekeminen.
Veronmaksun lykkääntymisestä vipua
Toinen syy sijoitusvakuutusten suosioon on mahdollisuus vaihtaa sijoituskohteita vakuutuksen sisällä ilman veroseuraamuksia. Sijoitusvakuutuksen tuotoista maksetaan veroa vasta, kun varoja nostetaan vakuutuksesta ulos.
– Veronmaksun lykkääntyminen saa aikaan vipuvaikutuksen, jonka ansiosta vakuutuksen sisällä on isompi pääoma sijoitettavana uuteen sijoituskohteeseen kuin siinä tapauksessa, että verot tuotosta maksettaisiin aina sijoituskohteen vaihdon yhteydessä, Vartiainen summaa.
Kolmas syy sijoitusvakuutuksen ottamiseen on usein mahdollisuus päästä sitä kautta kiinni salkunhoitopalveluihin, jotka edellyttäisivät private banking -puolella huomattavasti suurempia sijoituksia.
– Me ja monet muut vakuutusyhtiöt tarjoamme vakuutusten ottajille sijoituskoreja ja salkunhallintapalveluita vakuutuksiin kuuluvina.
Handelsbankenin kautta otettujen sijoitusvakuutusten pääomista eli euroista noin 70 prosenttia on tällaisissa koreissa. Sen sijaan asiakasmäärillä mitattuna suurempi osa valitsee sijoituskohteensa itse.