Osa sijoittaa, jotta voisi turvata sekä oman että perillistensä elämän. Toiset taas ovat valmiita luopumaan sijoituksistaan, jos tuotoista pääsee nauttimaan loppuelämänsä ajan.
Viisaan Rahan lukija on kiinnostunut realisoimaan kaikki sijoituksensa niin, että se palvelisi mahdollisimman hyvin hänen tavoitettaan hyötyä tuotoista lopun elämää. Mikä on verotuksen kannalta paras tapa toimia?
”Omaisuuden luovutuksesta saatu voitto on pääomatuloa, josta maksetaan pääomatuloveroa omaisuuden luovutusvuonna.
Pääomatuloja verotetaan progressiivisesti siten, että vuonna 2022 pääomatuloihin sovelletaan 30 prosentin verokantaa 30 000 euroon asti, ja sen ylittäviltä osin pääomatulojen verokanta on 34 prosenttia. Veronalaista pääomatuloa laskettaessa luovutushinnasta voidaan vähentää tulon hankkimisesta aiheutuneet kulut tai hankintameno-olettama. Hankintameno-olettama on 20 prosenttia luovutushinnasta tai 40 prosenttia, jos omaisuus on omistettu vähintään kymmenen vuotta.
Omaisuuden myyminen kerralla ei välttämättä ole pääomatuloverotuksen progressio huomioiden paras vaihtoehto.
Mikäli sijoituksia on paljon ja ne ovat tuottaneet hyvin, kohdistuu niihin kerralla realisoitaessa todennäköisemmin suurempi progressio, ja näin ollen verotus syö sijoituksista käteen jäävää osuutta enemmän kuin sijoitusten realisointi pienemmissä erissä useana vuonna.
Mikäli joukossa on sijoituksia, jotkaon omistettu alle kymmenen vuotta ja sijoitusten arvo on noussut niin merkittävästi, että hankintameno-olettama on suurempi kuin sijoitusten todellisen hankintamenon ja tulonhankkimismenojen yhteismäärä, sijoitusten realisoimisen lykkääminen – niin, että omistusajaksi tulee vähintään kymmenen vuotta – mahdollistaa 40 prosentin hankintameno-olettaman käyttämisen. Realisoinnin lykkääminen on siten järkevämpää, koska se mahdollistaa merkittävästi pienemmän kokonaisverokustannuksen.
Merkittävää sijoitusvarallisuutta realisoitaessa on syytä kartoittaa asiantuntijan kanssa myös mahdollisia perintö- ja lahjaverokysymyksiä, jos omaisuutta on tulevaisuudessa tarkoitus siirtää jälkeläisille.”
Vastauksen antoi asianajaja ja vero-oikeuden asiantuntija Sami Tuominen asianajotoimisto Bird & Birdistä.