Sammon listautuminen ja 782 markan sijoitus sysäsivät <b>Marja-Leena Haapasen</b> uuden harrastuksen pariin 80-luvun lopulla. Vuosikymmeniä myöhemmin uutuudenviehätys on vaihtunut elämäntavaksi, jonka missiona on kannustaa naiset sijoittamisen pariin.
Kahdeksankymmentäluvun lopulla Marja-Leena Haapanen raahusti tylsistyneenä työkaverinsa Matin huoneeseen ja halusi keksiä elämäänsä uutta sisältöä. Matti kehotti ostamaan osakkeita. Aluksi ajatus tuntui vieraalta, mutta vähitellen kiinnostus heräsi ja Haapanen alkoi ottaa asioista selvää.
– Kun kerroin sijoituksistani myöhemmin esimiehelleni, arvostukseni nousi saman tien. On naisella päässä muutakin kuin huulipunaa, Haapanen nauraa muistellessaan 30 vuoden takaisia tapahtumia.
Marja-Leena Haapanen
Työskenteli Fazer-konsernin liikematkavastaavana, kunnes hyppäsi pois oravanpyörästä osakesalkkunsa turvin.
Haluaa innostaa naiset sijoittamisen pariin.
Helsingin Osakesäästäjien hallituksen jäsen ja toiminnanjohtaja.
Facebookissa toimivan Sijoittajanaisten sparrausboxi -yhteisön sekä Naisten Oman Pörssiklubin perustaja.
Nyt Haapanen elää ja hengittää sijoittamista. Aamu alkaa talousuutisia lukien, ja tietokone on kaiken aikaa päällä pörssikurssien seuraamista varten.
– Nautin uutisten ja yritysten seuraamisesta. Kun omistaa osakkeita, on kiinnostunut niiden taustalla olevista yrityksistä. Uutisia lukiessa mietin aina, miten maailman tapahtumat vaikuttavat yrityksiin ja osakekursseihin.
Naisten innoittaja
Haapanen muistaa lapsuudestaan, kuinka kylässä ollessa naiset ja miehet vetäytyivät erilleen kahvin jälkeen. Siinä missä miehet puhuivat sijoituksista ja omistuksista, naiset juorusivat kylän asioista.
– Edelleenkin monessa perheessä mies hoitaa talousasiat. Silloin minulla nousee tukka pystyyn, sillä kyllä naiset osaavat hoitaa raha-asiat itsekin.
Haapanen haluaa omalla toiminnallaan kannustaa naisia sijoittamisen pariin. Hänen perustamansa Naisten Oma Pörssiklubi ja Sijoittajanaisten sparrausboxi tarjoavat vertaistukea ja tietoutta sijoittamisesta kiinnostuneille naisille. Lisäksi Haapanen kiertää tapahtumissa puhumassa sijoittamisesta selkokielellä.
– Ei pidä hävetä sitä, että on aloittelija, vaan liittyä rohkeasti mukaan sijoittajayhteisöihin. Muut auttavat ja neuvovat mielellään, Haapanen kannustaa.
Kituuttamiseen kyllästynyt
Haapasen kodin seinällä komeilee muutama arvotaulu, ja ulkona syöminen on arkipäivää. Haapanen ei kuitenkaan koe tarvetta brassailla merkkivaatteilla tai muilla ylellisyyksillä.
Aina asiat eivät ole olleet taloudellisesti yhtä hyvin.
– Olen minäkin ollut varaton. Muistan, kuinka nuorena asuntolainan ottaneena piti usein miettiä, ostanko kaupasta ruusukimpun vai juustopaketin. Kun rahaa ei kerta kaikkiaan ollut, oli pakko tehdä valintoja. Muistan ne ajat hyvin, enkä enää ikinä halua sellaista kituuttamista.
Väitän, että älykkyys kasvaa sijoittaessa, kun alkaa ymmärtää taloutta ja yritysten toimintaa.
Sijoitukset ovat tuoneet turvaa elämän eri käänteissä. Kun Haapanen jäi yllättäen leskeksi, oli valtavan suuri helpotus, että talousasiat olivat kunnossa.
Osakesalkun kasvaessa Haapanen teki rohkean päätöksen jäädessään pois työelämästä ja hyvästä toimestaan vuosia ennen eläkeikää. Hänelle oli kuitenkin tärkeää, että elintaso pysyi entisellään, vaikka palkkatuloja ei enää ollut.
Helppous viehättää
Vaikka Haapanen suosii osta ja pidä -strategiaa, hän myy osakkeitaan tarpeen tullen. Haapanen arvostaa osakkeiden oston ja seuraamisen helppoutta, minkä vuoksi muut sijoitusmuodot eivät houkuttele.
– Asunto- ja metsäsijoittaminen ovat mielestäni turhan työläitä. Asunnosta ei myöskään voi myydä yhtä huonetta, jos tarvitsee rahaa. Sijoittamisen alkutaipaleella menetin suuren summan rahaa rahastoihin, eivätkä ne ole sen jälkeen olleet minun juttuni, Haapanen toteaa.
Osakkeisiin Haapanen ei kuitenkaan kyllästy. Aivot ovat jatkuvassa vireystilassa osakkeita koskevien uutisten varalta. Aamunaloitus kurssikäyrien äärellä jää väliin ainoastaan lomamatkoilla, jotka suuntautuvat tätä nykyä enimmäkseen Rivieralle kotimaan kohteiden sijaan. Kun on varaa valita, voi toteuttaa omia unelmiaan.
Poimintoja osakesalkusta
Sampo, Nordea, ABB: Hyvät osingot.
Taaleri: Hyvä tarina, monta tukijalkaa ja pätevä toimitusjohtaja.
Fondia: Naisten ainoa lakitoimisto.
Marja-Leena Haapasen strategiana on sijoittaa suomalaisiin yhtiöihin, jotka toimivat globaalisti ja ovat megatrendeissä mukana. Salkussa on tällä hetkellä 15–16 yhtiötä sekä vertaislainaa hajautuksena.
Haapanen on ostanut osakkeita myös lapsenlapsilleen. 8-vuotiaan Hertan osakesalkussa on Konetta ja Wärtsilää, kun taas 5-vuotiaan Oton salkussa komeilevat Wärtsilän ja YIT:n osakkeet.
– Olen halunnut tutustuttaa lapsenlapseni osakkeisiin pienestä pitäen. Otto tietää, että Katajanokan edustalla olevissa jäänmurtajissa on Wärtsilän moottorit. Hertta on 4-vuotiaasta asti osannut yhdistää Koneen hisseihin ja liukuportaisiin, Haapanen kertoo.