Koronaviruspandemia kolhaisee globaalia taloutta tylysti. Sijoittajan näkökulmastajoillakin yhtiöillä on paremmat edellytykset selviytyä jamenestyä kuin toisilla.
Ennusteet maailmantalouden kehityksestä ovat vahvasti miinusmerkkisiä. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennakoi kehittyneiden talouksien kansantuotteen kutistuvan tänä vuonna noin kuusi prosenttia. Euroalueella pudotuksen arvioidaan olevan vieläkin suurempi, 7,5 prosenttia. Romahduksesta ennustetaan jyrkempää kuin vuosien 2008–2009 finanssikriisissä.
Pessimisti ei pety, optimistien uskoa IMF kuitenkin vahvistaa. Rahaston ennustekäyrä on terävän V:n muotoinen, ja ensi vuonna pitäisi taas päästä kasvun raiteille. Esimerkiksi Kiinassa teollisuuden ostopäällikköindeksi on jo palautunut pandemiaa edeltäneelle tasolle.
Pörssikurssit tuppaavat liioittelemaan talouden nousuja sekä laskuja. Helsingin pörssin indeksit ovat pudonneet helmikuun alun huipputasolta huhtikuun loppupuolelle runsaat 20 prosenttia. Syvimmillään yleisindeksi rojahti alle 7 000 pisteen eli reippaasti yli 30 prosenttia alle helmikuun huipun, runsaan 10 700 pisteen. Monet kääntyivät ostolaidalle.
Koronavirus on lyhyessä ajassa muuttanut ihmisten arkielämää, ja osalla muutoksista on epäilemättä pitempiaikaisia, jopa pysyviä vaikutuksia. Tässä jutussa vapaalla kädellä ja fiilispohjalta muutama tärppi pörssiyhtiöistä, joiden uskon pitävän pintansa tai jopa parantavan liiketoimintaansa pandemian aikana ja sen jälkeen. Tämä ”koronasalkku” ei ole osto- tai myyntisuositus. Ainahan on hyvä aika ostaa – tai myydä.
Palaamme asiaan ja tarkastelemme koronasalkun kohtaloa, kun pandemia hellittää.
Take away kasvattaa Huhtamäkeä
Huhtamäki perui maaliskuussa monen muun yhtiön tapaan tämän vuoden tulosohjeistuksensa, kun pikaruokaravintoloita suljettiin ympäri maailman ja noutoruokapakkausten kysyntä hiipui. Kaikki on kuitenkin väliaikaista, ja kuluttajien tottumukset viittaavat siihen, että pitemmällä aikavälillä take away -myynti kasvaa ja Starbucksit sekä McDonald’sit taas aukeavat. Globaalin pakkauskonsernin potentiaalia tulee kasvattamaan myös verkkokaupan volyymin kasvu.
Kesko pärjää Pirkalla
Monet ovat siirtyneet etätöihin kotikonttoriin. Kotona on toki työskennelty aiemminkin, mutta pandemian aikana etätyö on yleistynyt niin, että osa kasvusta jää pysyväksi eristyskauden jälkeenkin. Myös työnantajien suhtautuminen etätyöskentelyyn on kehittynyt myönteiseen suuntaan. Kun ravintolat ovat kiinni, lounasruokailukin tapahtuu kotona. Päivittäistavarakauppa kuuluu koronan menestyjiin, ja Keskolla Pirkka tuo sen, mitä pandemiatauolla oleva tukkukauppa menettää. Yhtiö antoi maaliskuussa tulosvaroituksen ja pudotti hiukan vuoden 2020 liikevoitto-ohjeistustaan, kuten varovaisen kauppiaan tulee epävarmoina aikoina tehdä.
Musti ja Mirri voivat hyvin
Ihmiset ovat aika pöhköjä lemmikkiensä kanssa. Vaikka itse joutuisi pihistämään, karvaisen perheenjäsenen elintasosta ei tingitä, oli virusepidemia tai ei. Musti Group on tämän koronasalkun tärpeistä tuorein pörssitulokas, joka kertoo olevansa Pohjoismaiden lemmikkibisneksen markkinajohtaja. Viime syyskuun lopussa päättyneellä tilikaudella se teki lähes 250 miljoonan euron liikevaihdon ja raportoi oikaistuksi liikevoitoksi kelvolliset 8,9 prosenttia. Myynnistä kolme neljännestä tapahtuu myymäläketjun ja viidennes verkkokaupan kautta. Yhtiö on asettanut tavoitteekseen liikevaihdon kasvattamisen 350 miljoonaan euroon vuoteen 2023 mennessä. Musti ja Mirri näyttävät voivan hyvin.
Energiaa tarvitaan aina
Uniperin tulevaisuus Fortumin käsissä on vielä avoin kysymys ja Venäjälläkin riittää haasteita, mutta sähköyhtiön tase on vahva ja kassassa riittää rahaa. Pekka Lundmark siirtyy vähitellen Nokian töihin ja uuden toimitusjohtajan haku on meneillään. Markkinat ovat heijastelleet hienoista epäuskoa Fortumiin, ja energiakonsernin kurssi on viime viikkoina ollut tasearvoon verrattuna alhainen. Energiaa tarvitaan kuitenkin aina.
Reveniota kannattaa pitää silmällä
Silmädiagnostiikkaan erikoistunut terveysteknologiayhtiö Revenio on ollut viime vuosien vakaa kurssiraketti, jonka osakkeen hinta on dipannut koronapandemian aikana ikään kuin muiden mukana. Yhtiö tekee kuitenkin hyvää tulosta, eikä pandemia poista ihmisten silmäsairauksia. Revenio vauhditti kasvuaan viime vuonna myös ostamalla italialaisen, silmän diagnostiikkalaitteita valmistavan CenterVue-yrityksen, jonka voi olettaa istuvan hyvinRevenion tuotesortimenttiin.
Juttu on julkaistu huhtikuussa painetussa Viisas Raha 3/2020 -lehdessä.