Vaasan yliopistossa tutkittiinsuomalaisen saunakulttuuriin saloja: saunomista ohjaaaivan uniikki käytöskoodisto. Terveysvaikutukset ovat myös kiistattomat: säännöllinen saunominenhyödyttää etenkin sydän- ja verenkiertoelimistöä ja löylyttely hellii aivoja.
Vaasan yliopiston yliopistotutkijat Hanna Leipämaa-Leskinen ja Hannele Kauppinen-Räisänen ovat kollegoineen selvittäneet suomalaiseen saunakulttuuriin kytkeytyviä käytäntöjä.
Tähän asti saunomista on tutkittua pääasiassa terveys-ja lääketieteen näkökulmista, joten tutkimuksen näkökulma on uusi.
– Saunomisen sosio-kulttuuriset merkitykset ovat vielä pitkälti penkomatta, vaikka se on suomalaisille, mutta myös muissa maissa asuville hyvin tärkeä asia arjessa, Leipämaa-Leskinen sanoo.
Tutkijatottivat lähtökohdiksi paikat, ihmiset, merkitykset sekä materiaaliset prosessit ja tutkivat, kuinka ne kiinnittyvät saunomisen kokemukseen.
– Idea saunatutkimiselle lähti siitä, että aloin miettiä saunakokemusta ulkomaalaisin silmin; se mikä on meille arkea, ei ole sitä muille. Se, että suomalaisella on jokaisella sauna kotona tai ainakin mökillä, on monelle ulkomaalaiselle ihmeellistä ja tuntuu luksukselta, Kauppinen-Räisänen pohjustaa.
Tutkimuksen perusteella saunan on ihanteellisinta sijaita lähellä luontoa ja veden äärellä.
Sauna ei ole vain huone tai rakennus, jonne mennään peseytymään. Saunominen on kokonaisvaltainen kokemus ja saunassaolemista ohjaa aivan oma käytöskoodisto. Saunassa sosiaaliset hierarkiat riisutaan ja istutaan yhdessä hiljaa.
– Rauhallinen sijainti liittyy rentoutumiseen, rauhan tavoitteluun ja puhtauteen, saunassaon tarkoitus peseytyä sekä fyysisesti että henkisesti. Jälkimmäisellä viitataan siihen, kuinka lauteille istahtaessa useimmiten huolet haihtuvat ja stressi helpottaa.
Tutkijoiden mukaan kaikki yksityiskohdat saunassa, verhoilu, istuinliinat, vesikauha ja sopivan himmeä valaistus ovat kaikki olennaisia osia saunakokemuksessa.
Sauna on edelleen ”pyhä” paikka
Tutkimuksen mukaan saunottaessa kunnioitetaan myös ääntä: hiljaisuutta.
– Merkitysten osalta kiinnostavaa oli, kuinka ”pyhä” asia saunominen edelleen on. Saunassa ei saa meluta eikä häiritä ja se opetetaan jo pienille lapsille, Leipämaa-Leskinen pohtii.
– Hiljaisuushan on todettu olevan hyvinvoinnin näkökulmasta tärkeä kokemus. Jos puhutaan, puhutaan rauhallisesti toisia huomioiden. Saunakokemus voi hiljaisuuden näkökulmasta olla myös henkinen kokemus; se voi olla ei vaan kehon vaan myös mielen puhdistuminen, Kauppinen-Räisänen jatkaa.
Saunominen edistää terveyttä monin tavoin
– Saunomisen terveysvaikutuksia on tutkittu pitkään, ja mitäpidemmälle on päästy, sitä myönteisemmiksi näkemykset ovat muuttuneet. Saunomisella on osoitettu olevansuotuisia vaikutuksia sekäfyysiselleelimistölle että henkiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille, yleislääketieteen erikoislääkäri Jarmo Kantonen Terveystalosta kertoo.
Säännöllisen saunomisen on osoitettu hyödyttävän etenkin sydän- ja verenkiertoelimistöä. Saunominen saa lihakset rentoutumaan ja ääreisverisuonet laajenemaan, minkä voi huomata veren pakkautumisena ja esimerkiksinaaman punoituksenaja ihon laikkuisuutena.
– Verisuoniston laajeneminen laskee verenpainetta, mikä tietysti hyödyttää sydäntä. Esimerkiksi sydämen vajaatoiminnasta kärsivä henkilö voi tätä kautta hyötyä saunomisesta,sydän pääsee saunassa ikään kuin helpommalla. Saunominen tekee hyvää myösmonilleastmaatikoille, sillä limakalvot pitävät saunan lämpimän kosteasta ilmasta, mikä voi vähentää astmaoireilua.
Löylyttely hellii myös aivoja
Tutkimuksissa saunomiseen onpystytty yhdistämäänalentunutriski sairastua muistisairauksiin.Saunomisen vaikutus kroppaanvoi muistuttaa jopa pientä urheilusuoritusta, sillä korkea lämpötila saa hien virtaamaan ja sykkeen kohoamaan.
–Kun kuumuus saa veren pakenemaan kehossa, sydän kompensoi tilannetta lisäämällä tahtia, jotta veri jaksaisikiertää ja jottei ihminen pyörtyisi.Vaikka toisin voisi luulla, sopivina annoksina tällainen pieni stressitila tekee elimistölleainoastaanhyvää, Kantonen sanoo.
Saunominen sopii lähtökohtaisesti kaikille, muttatilannetajuon paikallaan. Lapset voivat saunoa siinä missä aikuisetkin, kunhan riittävästä nesteytyksestä ja tauotuksesta huolehditaan.
– Myös vanhukset voivat hyvin saunoa, joskin monet iäkkäämmät nauttivat hieman matalammista lämpötiloista ja lyhyemmistä saunomisajoista. Kaatumisriskijaesimerkiksi voimakkaat huimauskohtaukset on syytä huomioida, sillä saunassa horjahtaminen voi olla kohtalokasta. Saunoessa ja uidessa on aina parempi, jos on kaveri mukana.
Vaikka saunomisella on paljon hyviä puolia,kohtuus on hyvä muistaa.
– Ongelmia voi ilmetä, jos saunotaan liian pitkään ja liian kuumassa,tällöinsaunomisen hyödyt menetetään. Omaa oloa kannattaa kuunnella:saunomisen on tarkoitustuntuahyvältä. Jos havaitsee itsessään kuivumisen merkkejä ja päässä heittää, on saunominen mennytöveriksi.
– Myöskään runsas alkoholinkäyttö ei sovi yhteen saunomisen kanssa, sillä saunaansammuessa vaarana onlämpöhalvaus, Kantonen muistuttaa.
Lisää aiheesta:
Tiesitkö? Juhannusgrilleissä tirisee noin 19 miljoonaa makkaraa