Osakeperintöjen määrä on kasvanut merkittävästi viimeisten 20 vuoden aikana. OP ennustaa määränkasvavan edelleen merkittävästi.
Yhä useampi saa perinnöksi osakkeita. Monia mietityttävät niiden kohdalla samat asiat – esimerkiksi se, mikä on perittävästä osakkeesta käytettävä hankintahinta.Perukirjaan merkitään kuolinpäivän pörssikurssi, kertoo OP Ryhmän Wealth Planner -juristi Jukka Kytölä.− Tämä perukirjan arvo on myös hankintahinta, kun perilliset aikanaan myyvät osakkeita. Esimerkiksi osakkeiden luovutusvoittovero maksetaan tämän osakkeiden hankintahinnan ja luovutushinnan erotuksen mukaisesta voitosta, Kytölä kertoo.Hän huomauttaa myös, että osakkeiden jakaminen perillisten kesken vaatii virallisen sopimuksen.− On hyvä tietää, että osakkeiden siirtäminen perillisille vaatii lainvoimaisen perinnönjakosopimuksen, jossa osakkaat sopivat miten osakkeet jaetaan. Eli ei voi esimerkiksi vain valtuuttaa yhtä osakasta siirtelemään osakkeita ilman varsinaista jakosopimusta, Kytölä sanoo.
Osakeperinnöt huimassa kasvussa
Osakeperintöjen määrä on OP:n asiakasdatan perusteella kasvanut merkittävästi 20 vuodessa. Pankin asiakkaiden perinnöksi saamien osakkeiden määrä on kymmenkertaistunut vuosien 2003–2023 aikana.− Perittävien osakkeiden määrä on kasvanut voimakkaasti, sillä suuret ikäluokat ovat vanhentuneet. Myös osakkeita omaavien suomalaisten määrä on vuosien saatossa kasvanut merkittävästi, OP:n varallisuudenhoidon henkilöasiakkaista vastaava Kai Kalajainen sanoo.Hän uskoo, että tulevina vuosina osakkeita peritään yhä enemmän.− Perittävien osakkeiden määrä kasvaa entisestään, sillä osakkeita omistaa nykyisin yhä useampi, ja eniten osakkeita omistavat ikäluokat ovat jo iäkkäämpiä. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan perinnönjakojen lukumäärän huippu olisi vuonna 2043.
Näitä osakkeita OP:n asiakkaat perivät eniten 2003–2023:
1 Nordea
2 Elisa
3 Nokia
4 Fortum
5 Sampo A
6 Telia
7 UPM-Kymmene
8 Neste
9 Metsä Board
10 Kesko B