Suomen Osakesäästäjien tavoite osakesäästötilin talletuskaton poistamisesta tai reilusta korottamisesta saa kannatusta eduskunnassa.
Keskustan lisäksi nyt myös kokoomus on ilmoittautunut osakesäästötilin kehittämisen kannalle. Molempien puolueiden tavoitteena on talletuskaton muuttaminen ja tilin käytön laajentaminen muihinkin kuin pörssiyhtiöihin.
– Osakesäästäjät kiittää ulostuloista ja pitää osakesäästötiliin liittyvän poliittisen keskustelun aktivoitumista hyvänä asiana sekä toivoo suomalaisten vaurastumisen olevan kaikille puolueille yhteinen tahtotila, Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman toteaa.
– Toiveemme on, että myös muut puolueet ilmaisevat kantansa selkeästi, Snellman lisää.
Osakesäästäjät urakoivat vuosia osakesäästötilin käyttöönoton puolesta. Ensimmäinen ehdotus asiasta tehtiin jo vuonna 2012. Lopulta viime vuonna maali saavutettiin ja osakesäästötili otettiin käyttöön.
Ratkaisun pääarkkitehdiksi voi nimetä Osakesäästäjien puheenjohtajan, rahoituksen professori Timo Rothoviuksen.
– Osakesäästötilien käyttönotto ei ollut merkittävää vain yksityissijoittajien kannalta, vaan koko kansantalouden eli meidän kaikkien tulevaisuuden kannalta. Tarvitsemme lisää rahoitusta hyvinvointia luoville yrityksille, ja tässä osakemarkkinat ovat ratkaisevassa roolissa. Yksityissijoittajien osuus on merkittävä, ja tämän kasvattamisessa osakesäästötili on hyvä kannustin, Rothovius sanoo.
Osakesäästäjät jatkavat kehitystyötä
Osakesäästötili sai heti valtaisan suosion.
Ensimmäisenä vuonna tilejä avattiin yli 150 000. Suomalaisista tilien omistajista peräti 100 000 on uusia osakkeenomistajia. Eniten tilejä ovat avanneet 18-29-vuotiaat nuoret. Vuodenvaihteeseen mennessä osakesäästötileillä olevien säilytysten arvo on kasvanut 740 miljoonaan euroon.
Snellmanin mukaan järjestelmä ei silti todellakaan ole vielä valmis.
– Kompromissien siivittämänä toteutettu ratkaisu tarvitsee vielä hiontaa. Olemme löytäneet useita kehityskohteita ja esittäneet näitä myös ministeriöille ja poliitikoille.
Osakesäästäjät painottavat, että keinotekoinen yläraja osakesäästötilille siirrettäville summille tulee poistaa tai sitä tulee oleellisesti korottaa.
– Tileille tulee myös voida ostaa muitakin kuin vain osakkeita, esimerkiksi osakeindeksirahastoja, ETF:iä, optioita ja merkintäoikeuksia sekä sinne tulee voida merkitä henkilöstöoptioita ja -osakkeita. Osakesäästötilille tulisi voida tallettaa muitakin valuuttoja kuin euroja. Sinne tulee voida myös siirtää arvopapereita ilman välittömiä veroseuraamuksia, kuten Norjassa, Snellman listaa.
– Lisäksi osakesäästötililtä tulee pystyä lahjoittamaan veroseuraamuksitta omistusta esimerkiksi lapsien tai lapsenlapsien osakesäästötileille samoin kuin nyt voi tehdä arvo-osuustililtä.
Kokoomus ajaa talletuskaton poistamista kokonaan
Kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Matias Marttinen kerää parhaillaan nimiä lakialoitteeseen, jossa esitetään osakesäästötilin talletuskaton purkamista kokonaan.
– Kokoomus ajoi viime hallituksessa laajaa osakesäästötiliä ilman keinotekoista talletuskattoa, mutta tämä ei silloin sopinut hallituskumppaneille. Tilin valtaisa suosio näyttää muuttaneen keskustan kannan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Odotamme, että keskusta vie nyt esityksen läpi hallituksessa ja tilin talletuskatto puretaan, Marttinen sanoo.
Marttisen mukaan yhden henkilön omistamien tilien määrää ei myöskään pidä rajoittaa.
– Samalla on poistettava rangaistusluonteiset veroseuraamukset enimmäisrajojen rikkomisesta. Suomessa valtio rankaisee kansalaisiaan, jotka säästävät ja sijoittavat liian paljon. Se on täysin järjetöntä.
Keskusta tyytyisi talletuskaton nostamiseen
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko mainitsi puheessaan viime viikolla eduskuntaryhmän talvikokouksessa, että keskustan tavoitteena on osakesäästötilin kehittäminen.
– Osakesäästötili saanut kymmenet tuhannet tavalliset suomalaiset sijoittamaan, kuin sukan varteen, varallisuuttaan pitkän tähtäimen hyvinvointiin ja yritysten kasvuun, Saarikko totesi.
– Nyt sitä pitää kehittää. Laajennetaan mahdollisia sijoituskohteita ja nostetaan sijoitettavan summan kattoa. Tämä on keskustan tavoite.
Lisää aiheesta:
Onko Suomessa ensi vuonna jo miljoona yksityistä osakesijoittajaa?
Osakesäästötili vs arvo-osuustili