Yhä useammassa suomalaisessa perheessä riidellään perinnöstä. Viime vuonna perintöriitoja laitettiin käräjäoikeuksissa vireille noin 1 700.
Perintöriidat ovat kasvussa Suomessa, käy ilmi S-Pankki Privaten selvityksestä. Närää aiheuttavat erityisesti asunto- ja sijoitusvarallisuus sekä perheyrityksen kohtalo.
Riitojen määrä on ollut kasvussa jo kolme vuotta. Viime vuonna käräjäoikeudessa laitettiin vireille yhteensä 1 699 perintöasioihin liittyvää riitaa, mikä on noin kolme prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Riidat olivat kasvussa varsinkin Kainuun käräjäoikeudessa, jossa niiden määrä lähes tuplaantui. Huomattavaa kasvua oli myös Etelä-Pohjanmaan (32 prosenttia) ja Kanta-Hämeen (22 prosenttia) käräjäoikeuksissa.
Uusimpien tilastojen mukaan joka neljännellä suomalaisella kotitaloudella on nettovarallisuutta noin 260 000 euroa, ja kaikkein varakkaimpia ovat 65–74-vuotiaat.
− Perintöriidat ovat valitettavan yleisiä ja voivat pahimmillaan hajottaa perheen useamman sukupolven ajaksi. Haluamme kiinnittää huomiota tähän ilmiöön ja tarjota apua niille, jotka etsivät ratkaisuja muun muassa perintöriitariskin minimoimiseen varallisuussuunnittelun keinoin, johtaja Veera Kosonen S-pankista sanoo.
Kuinka riita vältetään?
Monelta perintöriidalta vältyttäisiin sillä, että asioista keskusteltaisiin ajoissa.
− Jos vanhemmat eivät itse puhu perinnönjaosta hyvissä ajoin, jonkun perillisistä olisi hyvä ottaa asia puheeksi siitäkin huolimatta, että vanhemmat voivat loukkaantua. Kun perinnönjaosta alkaa puhua ajoissa, jokainen ehtii ajatella asiaa rauhassa ja omaisuutta voidaan myös alkaa siirtää perillisille ennen kuolemaa, mikä on viisasta, ohjeistaa psykologi Soili Poijula OP:lla.
Perinnönjakoa voi selkeyttää testamentilla – tosin toisinaan juuri se onkin riidan aiheuttajana. Avoimesti ja neuvotellen sovitut ratkaisu helpottavat kaikkien osapuolten tilannetta.