Sijoitussuunnitelma on vastaus moneen sijoittamisen tuskanhetkeen. Sen avulla voi keskittyä itselleen olennaiseen, sanoo Danske Bankin strategi.
Tanskalaispankin taannoisesta tutkimuksesta selviää, että joka kolmas suomalainen sijoittaa. Lisäksi kolmannes tutkimukseen vastanneista suomalaisista tunnusti murehtivansa viikoittain omaa taloudellista tilannettaan. Talous mietityttää etenkin naisia, joista 28 prosenttia tunnusti pohtivansa raha-asioita viikoittain, kun miehistä vastaava osuus oli 16 prosenttia.
Dansken selvityksen mukaan suomalaiset saavat taloudellista mielenrauhaa pääasiassa säännöllisistä palkkatuloista, ei niinkään sijoituksista. Ylivoimaisesti suurin syy sijoittamatta jättämiseen oli, ettei ylimääräistä rahaa ole. Suomalaisten varallisuudesta kaksi kolmasosaa on kiinni asunnoissa ja asuntolainan lyhentäminen on ensisijainen asia monelle.
– Tässä pitäisi tehdä sellainen ajatusmuutos, että kun tilille tulee ylimääräistä rahaa, niin ei ensimmäisenä mennä lyhentämään asuntolainaa, vaan mietittäisiin, voitaisiinko omaa varallisuutta kartuttaa myös muilla keinoilla, Danske Bankin varallisuudenhoidon senior strategi Kaisa Kivipelto totesi torstaina Helsingissä järjestetyssä SuuressaOsakesäästäjäpäivässä.
Joka viides myös ajattelee, ettei omaa riittäviä tietotaitoja ryhtyäkseen sijoittajaksi. Toisaalta myös ostojen ajoittaminen tuntuu hankalalta.
– Tässä auttaa sijoitussuunnitelman tekeminen. Kun omat tavoitteet ovat selvillä, on helpompi pysyä kurinalaisena ja toteuttaa suunnitelmaa pitkällä jänteellä keskittyen olennaiseen, Kivipelto sanoo.
Kuinka siis tehdä itselleen sijoitussuunnitelma?
– Ensin on pohdittava, kuinka kauan on valmis sijoittamaan. Sitten on päätettävä, millaista tuottotasoa tavoitellaan ja kolmanneksi arvioitava, kestääkö vatsa sitä riskitasoa, jonka haluttu tuotto edellyttää.
– Lisäksi on ratkaistava, sijoittaako pelkästään osakkeisiin tai joukkolainoihin, vai molempiin ja missä suhteessa. Kannattaa myös huomioida, että asunto on osa omaa varallisuussalkkua, Kivipelto muistuttaa.
Kun kurssit heiluvat ja pörssit ryskyvät alaspäin oma suunnitelma saattaa alkaa arveluttamaan. Danskessa kuitenkin luotetaan toistaiseksi osakemarkkinoihin.
– Meidän mielestämme osakeylipaino on edelleen fiksuin veto tässä markkinassa. Olemme kylläkin noususuhdanteen loppupuolella, mutta kukaan ei tiedä, milloin taantuma oikein alkaa. Yritysten tuloskasvu on yhä erittäin vahvaa ja osakkeiden tuottonäkymät joukkolainoja paremmat.
– Arvostustasot ovat toki nousseet ja osakemarkkinoilla heilunta tulee jatkumaan lyhyellä aikavälillä, Kivipelto huomauttaa.