Osakesäästäjien Keskusliitolla on osakesalkku, johon on vuosien saatossa kerätty kaikkien suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeita. Tavoitteena on ollut hankkia listatuista yhtiöistä vähintään yksi osake, joka mahdollistaa pääsyn yhtiökokoukseen. Osakkeet on saatu pääosin lahjoituksena pankkiiriliikkeiltä, joitakin myös jäseniltämme ja joitakin uusien tulokkaiden osakkeita on ostettu itse.
Listaa selatessani huomasin salkussa olevan 2 672 kappaletta amerikkalaisen Progressive Gaming International Corp -yhtiön osakkeita, joiden arvo on nolla. Tämä herätti mielenkiintoni. Osakesäästäjillä on yksittäisen ulkomaisen yhtiön arvottomia osakkeita.
Yritin selvittää, miten nämä osakkeet ovat tulleet Osakesäästäjien omistukseen, mutta kukaan ei tuntunut tietävän asiasta mitään. Löysin tietoa, että osakkeet on lahjoitettu Osakesäästäjille 9.12.2013, mutta lahjoittajasta ei löytynyt tietoa. Sen jälkeen aloin ottaa selvää itse yhtiöstä.
Älä sijoita mihinkään, mitä et täydellisesti ymmärrä.
Progressive Gaming International Corp -yhtiön nimi tuntuu vakuuttavalta ja arvokkaalta. Nimi viittaa pelaamiseen ja kansainvälisyyteen – siis kansainvälinen pelifirma, jonka osakkeella voisi tahkota sievoiset voitot. Totuus on kuitenkin toisenlainen. Yhtiö on toiminut Las Vegasissa Yhdysvalloissa, ja sen toimialana on ollut kasinoiden peliautomaatit ja niiden ohjelmistot. Juuri niiden laitteiden, joihin elokuvissa pelaajat syöttävät mukikaupalla kolikkoja ja toivovat päävoittoa.
Internethaun perusteella yhtiö on perustettu vuonna 1986 ja se on listattu teknologiapörssi Nasdaqissa. Yhtiö selvisi vuosituhannen vaihteen teknokuplasta, ja vielä 4.11.2005 osakkeen kurssi on ollut 9,25 dollaria osakkeelta. Tuolloin yhtiö järjesti 67,7 miljoonan dollarin osakeannin. Koko 2 672 kappaleen osakepotin arvo on ollut tuolloin 24 716 dollaria.
Vuonna 2006 Progressive Gaming joutui ongelmiin, ja Moodys pudotti luottoluokituksen Caa1:ksi ja näkymät negatiivisiksi. Viimeistään tässä vaiheessa valveutunut sijoittaja olisi hankkiutunut eroon osakkeista. Suomalaisesta pörssiyhtiöstä vastaavanlainen tieto olisi toki tullut nopeasti sijoittajalle asti. Tuntematonta suomalaissijoittajaa ei tämä luottoluokituksen lasku mitä ilmeisimmin tavoittanut.
Lokakuussa 2006 Progressive Gaming lisensoi patenttejaan peliyhtiö Shuffle Masterilletavoitteenaan saada lisää liikevaihtoa. Vuonna 2007 yhtiön osakekurssi putosi lähes 75 prosenttia ja yhtiön arvosta katosi noin 200 miljoonaa dollaria. Yhtiö myi pelikone- ja muut liiketoimintansa keskittyen pelkästään peliteknologiaan, mutta tämä ei pelastanut yhtiön alamäkeä, vaan se asetettiin konkurssiin 20.3.2009. Yhtiöllä oli konkurssihetkellä varoja 263 600 dollaria ja velkoja 5,62 miljoonaa dollaria.
Mitä virheitä tämä tuntemattomaksi jäänyt sijoittaja teki?
1. Sijoittaja menetti kotikenttäetunsa sijoittaessaan Suomen ulkopuolelle. Silloin on hyväksyttävä niukempi informaatio ja kiinnitettävä tarkempaa huomiota yhtiön seurantaan.
2. Yhtiöllä on vähän osakkeenomistajia (345 kpl) ja osakkeen likviditeetti on heikko. Osakkeesta on äärimmäisen vaikea päästä eroon.
3. Yhtiö oli ongelmissa jo huhtikuussa 2006, kun luottoluokitusta pudotettiin. Siinä vaiheessa osakkeesta olisi ollut syytä viimeistään luopua.
4. Sijoittaja piti osakkeet konkurssiin asti.
5. Viimeisin neuvo: älä sijoita mihinkään, mitä et täydellisesti ymmärrä. Viime kädessä sijoittaja yksin kantaa riskin, eikä ulkomaille sijoitettaessa apua ole ongelmatilanteissa juurikaan saatavissa.
Tomi Salo
Kirjoittaja on Osakesäästäjien hallituksen jäsen ja pitkäaikainen sijoittaja.