Suomen Osakesäästäjät ehdottaa merkittäviä muutoksia pääomaverotukseen. Uudistukset tukisivat kansalaisten vaurastumista ja sitä kautta koko Suomen taloutta.
Suomen Osakesäästäjät esittää merkittäviä uudistuksia Suomen pääomaverotukseen. Osakesäästäjät on julkaissut vuosille 2025–2029 verostrategian, jonka tavoitteena on saada Suomen talous uuteen nousuun ja samalla auttaa suomalaisia kotitalouksia vaurastumaan.
− Kun vuonna 2005 luovuttiin osinkoverojen hyvitysjärjestelmästä, osakesäästäjien lukumäärä lähti laskuun. Eikä se koskaan oikein lähtenyt kasvuun, vaikka muun muassa Suomen pörssin tuotto on ollut mainio. Vasta 2020 käyttöönotettu osakesäästötili herätti kansalaiset sijoittamaan osakkeisiin. Tulokset puhuvat puolestaan. Pääomaverotus on kansainvälisesti ankaraa, ja sen ovat suomalaiset huomanneet. Pääomaverotusta pitää toisaalta keventää ja toisaalta yksinkertaistaa. Lisäksi sijoittaminen pitää tehdä houkuttelevaksi. Meidän kolme veroehdotusta tähtäävät nimenomaan tähän, sanoo Osakesäästäjien puheenjohtaja Svenne Holmström.
− Minusta yhteiskuntamme suurin ongelma ei ole välttämättä se taso, joka pääomien verotuksessa vallitsee, vaan se, että verotus on täysin eriävää riippuen, missä kansalaisen rahat ovat kiinni. Ääripäissä tietenkin pörssiyhtiöiden osingot yli 40 prosentilla ja omistusasunto nollalla prosentilla. Nyt kuitenkin on vaan niin, että ainakin edellisen 200 vuoden aikana ne ovat vaurastuneet eniten, joilla rahat ovat olleet kiinni osakkeissa, eivät ne, joilla rahat ovat kiinni seinissä, kullassa tai pankkitileillä. Tämä näkyy varsin nurjasti siinä, että maailman onnellisin kansa alkaa olla samaan aikaan peränpitäjä varallisuustilastoissa Euroopassa, jatkaa Osakesäästäjien toimitusjohtaja Karri Salmi.
Verostrategiassa on kolme pääkohtaa:
1. 1 000 euron perusvähennys pääomatuloveroista, luovutaan pienten luovutusvoittojen verovapaudesta
Suomen Osakesäästäjien tavoitteena on yksinkertaistaa verotusta, poistaa kannustinloukut ja kannustaa suomalaisia vaurastumaan. Järjestö esittää, että verotuksessa luovuttaisiin pienten luovutusvoittojen verovapaudesta. Niiden tilalle tulisi tuhannen euron perusvähennys. Perusvähennyksen voisi tehdä vuosittain pääomaverosta.
Tällä hetkellä sijoittajalle on verotuksen kannalta merkitystä sillä, tuleeko pääomatulo osinkoina vai luovutusvoittoina. Osakesäästäjien esittämä muutos yksinkertaistaisi verotusta. Järjestön mukaan se myös lisäisi sijoittamisen houkuttelevuutta merkittävästi. Muutos hyödyttää erityisesti aloittelevia sijoittajia.
Osakesäästäjät arvioi, että lyhyellä aikavälillä perusvähennyksen vaikutus valtion verotuloihin jäisi negatiiviseksi, mutta kääntyisi positiiviseksi sijoittamisen lisääntyessä ja verotettavan pääoman kasvaessa.
2. Omistajan pääomaveron yhtenäistäminen kaikissa omaisuuslajeissa
Suomen Osakesäästäjät esittää, että omistajan kokonaisveroaste sekä listatuissa että listaamattomissa yhtiöissä olisi 30 prosenttia. Tällöin se olisi linjassa muiden sijoituskohteiden, esimerkiksi sijoitusasuntojen, kanssa.
Tällä hetkellä listaamattomiin yhtiöihin sijoittaneen kokonaisveroaste on yhteisö- ja osinkovero huomioiden 26 prosenttia, kun listattuihin yhtiöihin sijoittaneella se on 40,4 prosenttia.
Suurin osa Osakesäästäjien jäsenistä arvostaa nimenomaan osinkotuloa ja on kokenut nykykäytännön syrjiväksi. Osakesäästäjien mallissa suurempi osuus saadusta netto-osingosta jäisi omistajalle, mikä kiihdyttää vaurastumista tai osakkaan niin halutessa lisää mahdollisuuksia kuluttaa saadut osingot.
Osakesäästäjien arvion mukaan muutos myös madaltaisi yritysten kynnystä listautua pörssiin, sillä listautumisella ei olisi enää negatiivisia verotuksellisia vaikutuksia omistajille. Listautumattomille yhtiöille korotus olisi kuitenkin niin pieni, ettei sekään toisi merkittävästi negatiivisia vaikutuksia. Lisäksi suurin osa tavallisista yrittäjistä voisi hyötyä uudesta verojärjestelmästä, kun vaatimuksesta yrityksen omista pääomista osingonmaksuun liittyen luovuttaisiin.
Osakesäästäjien mielestä Suomen pääomaverokantaa pitäisi laskea keskipitkällä aikavälillä, koska se on kansainvälisesti korkea. Tällä hetkellä järjestö ei kuitenkaan ehdota pääomaveron laskemista.
3. Uusi Vaurastumistili
Suomen Osakesäästäjien kolmas muutos olisi uusi Vaurastumistili, joka korjaisi arvo-osuustilin, osakesäästötilin ja vakuutuskuorien puutteita. Vaurastumistili yksinkertaistaisi verotusta ja sallisi sijoittajan rakentaa salkkuaan itse parhaaksi katsomallaan tavalla. Vaurastumistili olisi pääpiirteiltään samanlainen kuin Ruotsissa käytössä oleva ja toimivaksi todettu ISK-tili.
Tilin kautta voisi sijoittaa mihin tahansa, esimerkiksi pörssiosakkeisiin, rahastoihin, johdannaisiin, tileihin ja muihin sijoitustuotteisiin.
Osakesäästäjien ehdotuksen mukaan tilin sisäistä kaupoista ei maksettaisi luovutusvoittoveroa. Myös osingot olisivat verovapaita. Rahan nostamisestakaan tililtä ei verotettaisi.
Sen sijaan tiliä verotettaisiin vuotuisella kaavaverolla tilin keskisaldojen ja vuoden aikana tehtyjen talletusten perusteella. Osakesäästäjät ehdottaa kaavaveroksi 1,0 prosenttia Vaurastumistilin vuotuisesta keskisaldoista. Osakesäästäjien ehdottamaan tuhannen euron perusvähennystä pääomaverosta ei sovellettaisi Vaurastumistilin kaavaveroon, vaan kaavavero olisi lopullinen samalla tavalla kuin korkojen lähdevero.
Löydät Osakesäästäjien koko verostrategian täältä (pdf).