Rahastosijoittaminen sopii varusmiehille, sillä se ei vaadi paljon aikaa eikä vaivannäköä. 20-vuotias Saga Lavi laittaa kolmanneksen päivärahoistaan rahastoihin.
Varusmiespalveluksen suorittaa vuosittain noin 21 000 asevelvollista, ja naisten määrä on kasvussa. Varusmiespalvelusta suorittava saa päivärahaa, mutta miten ja mihin rahan saa menemään?
Mikä on päiväraha?
Päivärahat maksetaan varusmiehelle kahdesti kuussa. Summa nousee porrastetusti palveluksen kuudennen ja yhdeksännen kuukauden kohdalla, ja sen määrä vaihtelee 5,20 eurosta aina 12,10 euroon asti. Yhteensä varusmiehelle kertyy vuoden aikana noin 2 700 euron potti. Tämän lisäksi varusmies saa lomilla ruokarahaa, joka lisätään päivärahan päälle.
Kela puolestaan maksaa varusmiehelle tarvittaessa sotilasavustusta, mikä sisältää esimerkiksi asumisavustuksen sekä opintolainan erääntyvien korkojen maksun.
Säästäminen kiinnostaa
Varusmiespalveluksessa varusmies on taustastaan riippumatta kaikkien kanssa samalla viivalla. Mahdollisuudet johtajakoulutukseen tai eri koulutushaaroihin riippuvat palveluksesta suoriutumisesta, eikä siviilitaustalla ole merkittävää vaikutusta.
Parhaillaan varusmiespalvelusta suorittava 20-vuotias kirkkonummelainen Saga Lavi toteaa, että monella varusmiehellä on kiinnostusta ainakin säästämiseen. Palveluksen jälkeen on kyettävä tavalliseen siviilielämään.
– Ennen varusmiespalvelusta sijoitin kuukausisäästöidealla muutamaan eri rahastoon sekä ASP-tilille. Lisäksi noin pari kertaa vuodessa ostin eri yhtiöiden osakkeita, Lavi kommentoi omaa sijoittajakäyttäytymistään.
Koronatilanteen takia varusmiehet ovat pidempiä ajanjaksoja palveluksessa ja lomilla. Riippuen rytmityksestä on mahdollista, että varusmies viettää kaksi viikkoa metsässä, kaksi viikkoa kasarmilla ja kaksi viikkoa lomilla.
Pitkät lomat voivat tuoda omat haasteensa varusmiehen rahankäytölle. Pienemmät tulot pistävät harkitsemaan tarkoin, mitä voi ostaa ja mitä ostoja on jätettävä palveluksen jälkeiseen aikaan.
– Päivärahoista sijoitan suunnitelmani mukaisesti yhden kolmasosan rahastoihin. Loput kaksi kolmasosaa summasta olen jakanut puoliksi elämiseen käytettäväksi ja puoliksi puskurirahastotililleni talletettavaksi, Lavi kertoo.
– Suurimmaksi osaksi päivärahoista elämiseen tarkoitettu osuus menee ruokaan niin palveluksessa kuin lomilla. Rahaa menee myös esimerkiksi satunnaisiin illanistujaisiin kaveriporukan kanssa. Käyn myös lomilla urheiluhieronnassa – tähän menee melko suuri osuus käyttörahasta, hän lisää.
Varusmiespalveluksesta askel unelma-ammattiin
Vaikka varusmiespalvelus ei itsessään rahallisesti rikastuta, voi sen nähdä sijoituksena tulevaisuuteen. Varusmiespalvelus voi olla oiva paikka niin henkiselle kuin fyysiselle kasvulle. Kovien harjoitusten synnyttämä itseluottamus kantaa varmasti pitkälle myös siviilielämässä.
– Omalta osaltani varusmiespalvelus on suuri sijoitus tulevaisuuteeni, sillä se avaa oven unelma-ammattiini. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan hyvin suoritettu varusmiespalvelus on avainasemassa tulevaisuuden tuloihin ja sitä kautta myös sijoittamiseen, Lavi toteaa.
Lavi toimi lukioaikana Pörssisäätiön Pörssilähettilään pestissä. Lähettiläänä olemisen innoittamana Lavi aloitti myös sijoittamisen. Hän oivalsi, että kun aloittaa säästämisen ja sijoittamisen jo nuorena, on tulevaisuudessa enemmän taloudellista vapautta.
Lavin mukaan varsin monilla hänen taistelutovereillaankin olisi kiinnostusta sijoittamista kohtaan, mutta he kokevat tiedonpuutteen ja rahasumman pienuuden olevan este sijoittamisen aloittamiselle.
Tässä tapauksessa rahastot ovat hyvä ja turvallinen tapa aloittaa sijoittamisen taival, sillä rahastosäästämisen voi aloittaa jo hyvin pienistäkin kuukausittaisista summista – esimerkiksi 20 eurolla kuukaudessa.
Sijoitusrahastojen kautta voi sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin. Rahastosijoittaminen ei vaadi paljon aikaa eikä vaivaa, joten varusmies pystyy käyttämään voimavaransa palvelussa olemiseen.
Alla olevassa kuvassa esittäytyy innokas sijoittaja ja entinen Pörssisäätiön Pörssilähettiläs Linn Palmgren. Palmgren suorittaa parhaillaan RUK-johtajakoulutusta Raaseporin Dragsvikissa.
Mikä on Pörssisäätiön Pörssilähettiläs?
Pörssilähettiläät ovat Pörssisäätiön kouluttamia peruskoulun käyneitä vapaaehtoisia nuoria, jotka käyvät kertomassa oman talouden hallinnasta, säästämisestä ja sijoittamisesta yhdeksäsluokkalaisille.