Onko korkeakouluopiskelijan opintotuki ja osakesijoittaminen mahdollinen yhtälö?Tukien, lainojen ja osa-aikatyön yhdistäminen antaa nuorelle pientä taloudellista turvaa, mikä toisaalta mahdollistaa sen, että nuori uskaltaa miettiä, mihin hän osan rahoistaan laittaa. Nuoria kiinnostaa ASP-tilin lisäksi myös kasvavasti pörssisijoittamisen eri muodot.
Nuorelle Z-sukupolvelle inspiraation löytäminen sosiaalisesta mediasta on luontevaa. Muun muassa Mimmit sijoittaa -media, jossa puhutaan rahasta, sijoittamisesta ja säästämisestä, sekä Pörssisäätiön lanseeraama Pörssilähettiläs-ohjelma tekevät työtä kansankapitalismin puolestapuhujina myös nuorten keskuudessa.
Kun nuori löytää samaistuttavan roolimallin, on hänen helppo inspiroitua. Varsinkin vasta sijoittamisesta kiinnostuneille on erittäin tärkeää, että saatavilla on helposti ymmärrettävää tietoa.
Nuorten kiinnostus sijoittamista kohtaan on kasvanut. Tällä hetkellä osakesäästötileistä lähes puolet on alle 29-vuotiaiden hallussa. Samaan aikaan ajatukset äkkirikastumisesta kryptovaluuttojen avulla pyörivät monien nuorten mielessä. Tästä huolimatta Suomessa rahastosijoittaminen on kuitenkin edelleen tavallisempaa.
Yrityksen arvot vaikuttavat nuorten sijoittamisintoon
Yritystoiminnassa nuorille yrityksen arvot ovat tärkeitä. Esimerkiksi kestävän kehityksen ja eettisyyden arvot kiinnostavat tällä hetkellä hyvin monia nuoria. Yleinen stereotypia keski-ikäisestä diplomi-insinöörimiehestä yritysjohdossa saattaa vaikuttaa siihen, että kaikki nuoret eivät lähde oikopäätä sijoittamispolulle. Ja ihan vain siitä yksinkertaisesta syystä, että he eivät pysty samaistumaan yrityksen johdon kanssa.
Monille nuorille ”ongelmana” sijoittamisessa on sen aloittaminen. Päätösten lykkääminen ja sijoittamiseen liittyvien riskien liiallinen korostaminen omassa mielessä aiheuttavat helposti aloittamisen kitkaa. Uusi sijoitusharrastus voi myös aiheuttaa joillekin stressiä. Uudenoppiminen saattaa joskus myös tuntua puuduttavalta.
Kun nuorena aloittaa, sijoittamisen korkoa korolle -efekti korostuu. Liikaa ei siis kannata jäädä empimään sijoitusratkaisujaan ja ensimmäisen askeleen ottamista omalla sijoituspolullaan.
Mihin nuoret sijoittavat?
Rahastot ja suora osakesijoittaminen voidaan nähdä kahtena sijoittamisen vaihtoehtona. Riippuen rahaston riskitasosta voi rahasto tuottaa rahoillesi muutamien prosenttien vuotuisen tuoton.
Rahastosijoittamisen voi automatisoida, joten opiskelijalla, jolla ei ole suurta kiinnostusta sijoitusmaailmaan, toimii tämä hyvänä vaihtoehtona.
Osakesäästötilille yksittäinen sijoittaja voi sijoittaa enintään 50 000 euroa. Osakesäästötili vaikuttaa opintotuen suuruuteen vain, jos tili on voitolla ja sieltä nostetaan rahaa. Toisin sanoen opiskelijan kannattaa sijoittaa osakesäästötilille vain sellaista varallisuutta, mitä ei tarvitse realisoida opintojensa aikana.
Sijoittamistrendi nuorten keskuudessa
Voidaan puhua, että nuorten keskuudessa on meneillään sijoittamistrendi. Sijoittamisesta puhutaan ylipäätään enemmän kuin pari vuotta sitten. Myös nuoret aikuiset ymmärtävät, että tulevaisuuden takia kannattaa olla säästöjä. Sosiaalisen median avulla nuoret ovat saaneet enemmän tietoisuutta niin pörssiosakkeiden omistamisesta kuin esimerkiksi kryptovaluuttoihin sijoittamisesta.
Sijoittamisessa ei ole pelkästään kyse oman sijoitussalkun kasvattamisesta ja oman talouden turvaamisesta. Suomalainen omistajuus heijastuu työllisyyden, verotuksen ja investointien kautta kaikkien suomalaisten elämään.
On kuitenkin muistettava, että kaikille nuorille kansankapitalismi ja sijoitusmaailma ei maistu.
Moni nuori kokee ensiasunnon ostamisen tärkeänä tavoitteena, joten ASP-tilin hankkiminen tulee heille luontaisesti eteen. ASP-tilille rahan tallettaminen voi olla myös joidenkin nuorten keskuudessa, jopa sosiaalisesti ymmärrettävämpää kuin vaikkapa pörssiosakkeiden hankinta. Toisaalta käyttötilillä varojen pitäminen ei ole vieläkään minnekään kadonnut.
Eli vaihtoehtoja on. Tärkeintä on löytää itselle se luontevin tapa aloittaa oman sijoituspolun ja tulevaisuuden rakentaminen.
Artikkelin on kirjoittanut parikymppinen Hankenissa talousalaa opiskeleva Linn Palmgren. Linn on innokas sijoittaja ja entinen Pörssisäätiön Pörssilähettiläs. Parhaillaan hän suorittaa RUK-johtajakoulutusta Raaseporin Dragsvikissa.
Lue muitaLinnin kirjoittamia artikkeleita:
Munkkirahalla-sijoittamisen-alkuun
Annatko-opintolainan-poikia-puolestasi