Talouden turva on suomalaisten mielestä säilytettävä myös yllätystilanteissa, mutta jokainen meistä mieltää kuuluisan pahan päivän varan ja sen taustat hieman eri tavoin. Yhteistä kuitenkin on, että se tarkoittaa kaikille jonkinlaista varautumista.
Yli 55 prosenttia suomalaisista säästää vakavaa sairautta tai läheisen kuolemaa varten, selviää LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus –kyselystä. Enemmistölle pahan päivän varalle –säästäminen tarkoittaa juuri tätä.
Kuitenkin tuloerot vaikuttavat käsitykseen pahasta päivästä. Pienituloiselle suurempi hankinta on selvästi isompi taloudellinen uhka kuin suurituloiselle. Sen sijaan suurituloinen ajattelee pahana päivänä enemmän eläkeaikaan varautumista.
Joillekin varautuminen tuo vapautta, mutta isolle osalle suomalaisista varautumisen motiivina toimivat elämän ikävät yllätykset.
Monet mieltävät työttömyyden pahaksi päiväksi. Silti vain joka kolmas pitää sitä keskeisenä syynä säästämiselle. Naiset varautuvat työttömyyteen hieman miehiä innokkaammin.
Löydä oma ”paha päiväsi”
LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mielestä pahaa päivää voi miettiä tulojen ja menojen kautta. Menojen suuruus vaihtelee elämän eri ajankohtina sekä kuinka pitkälle eteenpäin ajattelee. Se vaikuttaa myös varautumiseen.
Aikahorisonttia voi hahmottaa vaikkapa autoilun kulujen kautta. Kuukausittaisessa oman talouden budjetoinnissa tulisi huomioida auton bensan kulutus ja tankkaamiseen tarvittavat rahat. Sen sijaan vuositasolla auton käyttökuluja ovat autovero, katsastus ja vuosihuollot. Useamman vuoden ajanjaksolla kysymykseen voivat tulla erilaiset auton korjauskulut. Entä se ikävä yllätys? Useiden tuhansien eurojen moottoriremontti.
– Oman talouden budjetoinnin on ulotuttava yli seuraavan tilipäivän niin, että siinä varaudutaan myös epäsäännöllisiin menoihin. Menoihin liittyvän varapuskurin hahmottaminen alkaa helposti miettimällä, mikä voi hajota ja paljonko korjaus tai uusi maksaisi, Nummiaro neuvoo.
– Asumiseen liittyvät menot ovat askeleen autoon liittyviä isompia. Vesivahingot voivat tulla hyvin kalliiksi, joten muista siis varautumisen perussääntö: isoihin riskeihin varaudut vakuuttamalla ja pieniin riskeihin säästämällä.
Kun paha päivä iskee tuloihin
Tulojen puolella paha päivä tarkoittaa usein suurempaa ja pitkäkestoisempaa ongelmaa kuin äkilliset menoerät. Työttömyys tai sairaus voivat helposti leikata ison osan tuloista. Sairastamisesta syntyy yleensä myös lisää menoja. Perheen toisen elättäjän kuolema olisi myös kova isku tuloihin.
Avioero vaikuttaa sekin perheen talouteen. Eroprosessista koituvat ylimääräiset kulut voivat tuntua kukkarossa, mutta erosta koituva menojen väheneminen voi jäädä tuloleikkauksia pienemmäksi.
Kuitenkin suomalaiset kokevat avioeron riskin taloudelleen melko vähäisenä. Kyselyssä vain 15 prosenttia vastaajista sanoi avioeron tai parisuhteen päättymisen olevan syyn säästämiseen.
LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely tehtiin 8-14. helmikuuta 2019 ja siihen osallistui 1037 henkilöä, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Kyselyn virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.