Maaseudun nuoret vaikuttavat itsenäistyvän kaupunkilaisia aikaisemmin, selvitti OP.
Asuinpaikka vaikuttaa nuorten talouskäyttäytymiseen, kertoo OP. Pankin datan mukaan talouskäyttäytymisessä on isoja eroja kaupunkien ja taajamien sekä haja-asutusalueiden ja maaseudun nuorten välillä.
Haja-asutusalueilla ja maaseudulla asuvat nuoret itsenäistyvät nopeammin. He saavat kesätyöpalkkatuloja sekä opinto- ja asumistukea kaupunkilaisnuoria aiemmin.
Maaseudun ja haja-asutusalueiden nuoret alkavat siirtyä opinto- ja asumistuen piiriin 15-vuotiaasta lähtien, kaupunkilais- ja taajamanuoret 18 ikävuodesta lähtien. Kaupunkilaisnuoret alkavat myös maksaa laskuja myöhemmin.
− Haja-asutusalueilla ja maaseudulla voi olla rajoitetut mahdollisuudet jatkaa opintoja toisella asteella. Lukioon ja ammatillista peruskoulutusta varten joudutaan muuttamaan toiselle paikkakunnalle aikaisemmassa vaiheessa kuin kaupungeissa ja taajamissa asuvat nuoret, sanoo OP Ryhmän maksamisen palveluista vastaava johtaja Katariina Säntti.
Vain vähän käteistä
Maksukortin käyttöä harjoittelevat enemmän kaupungeissa ja taajamissa asuvat lapset. Kortin käytön harjoittelu alkaa Suomessa keskimäärin 9-vuotiaana ja yleistyy 15-vuotiaasta ylöspäin.
− Näemme, että käteisen talletus yleistyy nuorilla 15-vuotiaasta lähtien. Tämä ilmiö saattaa selittyä sillä, että tuohon ikään liittyy monenlaisia tapahtumia kuten rippikoulu tai peruskoulusta valmistuminen, Säntti sanoo.
Käteistä nostaa vain puolet 16-vuotiaista. Käteisen sijaan nuoret suosivat korttia ja kännykkämaksuja. Maaseudulla asuvat nuoret käyttävät käteistä kuitenkin hieman useammin.