LähiTapiola Varainhoidon ekonomistin laskelman mukaan suomalaisten kotitalouksien varallisuuden arvo on noussut keskimäärin eniten pääkaupunkiseudulla asuvilla, mutta reaalisesti laskua on tullut kaikkialla.
Suomalaisten varallisuuden tuoton jakautumisen alueelliset erot ovat paisuneet suuriksi, osoittaa LähiTapiola Varainhoidon ekonomisti Hannu Nummiaron laatima kotitalouksien varallisuuden tuottoindeksi. Indeksi seuraa omistusasuntojen sekä talletusten, rahastojen ja pörssiosakkeiden arvonkehitystä loppuvuodesta 2016 asti. Suomalaisten varallisuudesta noin puolet on kiinni omissa asunnoissa ja hieman yli 15 prosenttia talletuksissa, rahastoissa ja osakkeissa.
Alueellisissa ääripäissä ovat pääkaupunkiseutu ja Itä-Suomi. Pääkaupunkiseudulla kotitalouksien varallisuuden arvo on noussut keskimäärin 410 euroa kuukaudessa. Itä-Suomessa varallisuuden arvo on laskenut keskimäärin 170 euroa kuukaudessa.
Tuottoerot selittyvät pitkälti asuntojen hinnannousulla pääkaupunkiseudulla ja laskulla muualla Suomessa.
− Itäsuomalaisilla asuntojen arvo on laskenut keskimäärin 215 euroa kuussa vuodesta 2016, kun pääkaupunkiseudulla se on kasvanut keskimäärin 173 euroa kuussa. Pääkaupunkiseudulla omistetaan myös enemmän osakkeita ja rahastoja, joten siellä rahoitusvarallisuuskin on tuottanut eniten: keskimäärin 237 euroa kuukaudessa per kotitalous, Nummiaro sanoo.
Indeksin mukaan suomalaisten varallisuuden arvo on laskenut jo yli kaksi vuotta. Itä-Suomi on saanut kovimmat iskut asuntojen hinnan laskusta, mutta tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä se oli ainoa alue, jolla hinnat eivät enää laskeneet.
− Itä-Suomessa asuntojen hinnat romahtivat Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Vapaapudotus saattoi olla jopa niin raju, että se tasapainotti kysynnän ja tarjonnan kertarysäyksellä. Nyt hinnat ovat jo hienoisessa nousussa.
Kotitalouksien varallisuuden keskimääräinen tuotto
(eur/kk/kotitalous, keskimäärin 2016 Q4 lähtien, lähde: LähiTapiola Varainhoito Oy)
15 prosenttia pakkasella
Nummiaro laskee, että sekä rahoitus- että asuntovarallisuuden arvot ovat nyt palautuneet koronakriisiä edeltäneille urilleen.
− Vuosina 2017–2019 keskivertosuomalaisen omistamat talletukset, rahastot ja pörssiosakkeet tuottivat noin 10 prosenttia ja asuntovarallisuuden arvo laski lähes kaksi prosenttia. Jos noista vuosista piirretään suorat viivat tähän päivään, ollaan aika lähellä nykyistä tasoa.
Kotitalouksien varallisuus on tuottanut kokonaisuudessaan noin kolme prosenttia vuodesta 2016. Hintojen nousu on kuitenkin syönyt ostovoimaa, joten reaalisesti indeksi on jopa 15 prosenttia pakkasella. Markkinoiden heilahteluista huolimatta rahan arvo on säilynyt parhaiten esimerkiksi osakkeissa.
− Pitkäjänteinen sijoittaja voi hajauttaa varallisuuttaan muuallekin kuin kotikulmien asuntomarkkinoille ja nostaa samalla koko omaisuuden tuotto-odotusta. Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin, Nummiaro sanoo.