Miehet kokevat naisia useammin, että perhevapaa on huomioitu kuluja jaettaessa. Naiset kuitenkin pitävät suuremman osan perhevapaista.
Kuinka perhevapaat kannattaa jakaa vanhempien kesken? Perhevapaalla on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, ja moni ottaakin niistä selvää.
Danske Bankin kyselytutkimuksen mukaan edellisen kymmenen vuoden sisällä perhevapaalla olleista 59 prosenttia on selvittänyt perhevapaan vaikutuksen omiin tuloihin ja eläkkeisiin. Osuus on noussut neljä prosenttiyksikköä vuodesta 2022.
Samassa tutkimuksessa käy kuitenkin myös ilmi, että samaan aikaan yhä harvemmassa perheessä on sovittu taloudellisten vaikutusten tasaamisesta perhevapaalla. Vielä vuonna 2022 näin oli tehnyt 64 prosenttia vastaajista, mutta vuonna 2025 enää 57 prosenttia.
− Kokemus perhevapaan taloudellisten vaikutuksen tasa-arvoisesta jaosta on heikentynyt vain naisilla, sanoo Danske Bankin yksityistalouden ekonomisti Kaisa Kivipelto.
− Näyttää siltä, että perhevapaan vaikutukset tuloihin ja eläkkeeseen kyllä tiedostetaan aiempaa paremmin, mutta siitä ei puhuta riittävästi oman puolison kanssa. Lapsen saanti on ihana mutta myös iso mullistus monin tavoin, ja sen taloudelliset vaikutukset vaativat avointa rahapuhetta parisuhteessa.
Noin puolet (51 prosenttia) kyselyyn vastanneista kertoo, että perhevapaalla olevan osuutta kotitalouden maksuista on pienennetty. Jotkut vastaajista (18 prosenttia) kertoivat, että kotitaloudella on yhteiset rahat.
Kyselyn mukaan miehet kokivat selvästi naisia useammin, että perhevapaa oli huomioitu siinä, miten perheen kulut jakautuvat.
Lähes joka neljäs vastaaja (23 prosenttia) sanoi, ettei perhevapaalla olevan osuutta perheen kuluista ollut laskettu ollenkaan. Naisista näin kertoi 28 prosenttia ja miehistä 16 prosenttia.
− Vauva-arjen keskellä olisi reilua, että kummallekin osapuolelle jäisi omaa käyttörahaa ja mahdollisuus säästää ja sijoittaa. Nyt näyttää tutkimuksemme mukaan siltä, että yhteiskunnan tukien lisäksi perhevapaat rahoitetaan enemmän miehen palkkatuloilla kuin naisen ja enemmän naisen säästöillä kuin miehen, Kivipelto sanoo.
Kyselyn mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana nainen on pitänyt suuremman osan perhevapaasta. Näin kertoi 82 prosenttia vastaajista.