Sijoittamalla lapselle varaudutaan siihen, että raha on valmiina, kun lapsi haluaa isompana hankkia jotain suurempaa, kuten esimerkiksi ajokortin. Mitä pidemmän aikaa raha on sijoitettuna sitä todennäköisempää on, että sen arvo kasvaa.
Sijoittamista suositellaan aina vähintään 10 vuoden ajanjaksolle – oli sitten kyse itselleen tai lapselle sijoittamisesta. Jo pieniäkin summia säännöllisesti sijoittamalla esimerkiksi lapselle hankittuun rahastoon poikii mukavan potin. Tukeva markkinahyöty ja korkoa korolle – ajattelu tuottavat sijoitukselle ajan myötä tulosta.
– Markkinat ovat osoittaneet, että 10 vuoden jälkeen on hyvin todennäköistä, että sijoitettu summa on kasvanut korkoa korolle. Vähintäänkin tallella on sama summa, jonka on sijoittanut, kertoo ROI:n talousvalmentaja ja sijoittaja Nina Nordlund.
– Toki rahan voi nostaa aikaisemminkin kuin tuon 10 vuoden kuluttua. Mutta jos alun perin on ajatuksena, että sijoitus lunastetaan, vaikka kahden vuoden kuluttua, ei ole takeita siitä, että saa silloin edes omansa takaisin.
Pitkän sijoitushorisontin vuotuisena tuotto-odotuksena voi Nordlundin mukaan pitää 7–10 prosenttia.
Sijoittamalla pienennetään riskiä menettää tuotto
Nordlund sanoo usein kuulevansa lasten vanhempien sanovan, että sijoittaminen lapselle kiinnostaa, mutta eivät halua ottaa riskiä:
– Mielestäni tuo on juuri päinvastoin. Varmaa on, että inflaatio syö säästötilillä olevaa rahaa. Voidaan ajatella, että on vaihtoehtoiskustannus, kun menettää mahdollisuuden saada sijoittamisen tuomaa tuottoa, hän sanoo.
– Sijoittamisessa on aina riski olemassa, mutta sitä vasten saadaan hyötyä. Turha riski kannattaa kuitenkin minimoida hajauttamalla sijoitusta.
Nordlundin neuvo onkin, että lapsellekaan ei kannata sijoittaa yhteen osakkeeseen, vaan esimerkiksi laajasti hajautettu matalakuluinen rahasto on hyväkohde.
– Siinä saadaan koko markkinan hyöty, eikä yhden yrityksen epäonnistuminen vie koko voittoa pois.
Kun sijoittaminen on päätetty aloittaa, tulee sijoituskohde valita huolella ja tehdä sijoitussuunnitelma.
– Sijoitussuunnitelma voi yksinkertaisimmillaan olla sellainen, että päätetään mihin sijoittaa, kuinka usein, kuinka paljon ja mikä on sijoituksen kesto ja tavoite. Kun suunnitelma on tehty huolella, aikaa ei tarvitse käyttää jatkossa sijoitusten seuraamiseen kovin paljon, opastaa Nordlund.
Lapsen kohdalla esimerkiksi matalakuluinen indeksirahasto on yksi Nordlundin suosikeista.
– USA vastaa maailman markkinasta noin 50 prosenttia, joten sijoittamalla esimerkiksi S&P 500 –indeksirahastoon, saa käytännössä puolet maailman markkinasta yhdessä rahastossa, sanoo Nordlund.
Kun lapselle sijoittamisessa ollaan tulevaisuusorientoituneita, on hyvä sijoituskohde myös vastuullinen rahasto. Nordlund kuitenkin huomauttaa, että niissä on haasteena se, että matalakuluisia rahastoja ei ehkä helposti löydy.
– Itse olen sijoittanut lapsilleni vastuulliseen rahastoon. Siinä pitää huomioida se, että korkeakuluisessa rahastossa kulut syövät voittoa. Jotta rahalle saa vastinetta, pitäisi osata valita sellainen rahasto, jossa tuotto on keskimääräistä parempi, hän toteaa.