Moni kokee talousasiat vaikeiksi sekä säästämisen ja sijoittamisena aloittamisen hankalaksi. Vaurastumisen uskotaan olevan todennäköisintä lotossa voittamalla.
Suomalaisten kokemus omasta talousosaamisesta vaihtelee paljon, selviää S-Pankin kyselytutkimuksesta. Naiset pitävät osaamistaan heikompana kuin miehet. Naisista myös 40 prosenttia kokee sijoittamisen liian riskialttiiksi. Miehistä samoin ajattelee vain 16 prosenttia.
Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen tuntuu hankalalta varsinkin alle 30-vuotiaista, joista näin ajattelee joka kolmas. Lisäksi 34 prosenttia alle 30-vuotiaista kokee talousasiat ylipäänsä vaikeiksi. Kaikista suomalaisista samoin kokee joka viides.
− Naisten ja nuorten talousosaaminen ja taloudellisen itsetunnon kasvattaminen on tärkeää. Tulokset alleviivaavat tarvetta matalan kynnyksen neuvonnalle ja helppokäyttöisille palveluille, joiden avulla säästäminen ja sijoittaminen tapahtuu lähes itsestään. Kysymys on myös koko kansakunnan vaurastumisesta: on tärkeää löytää keinoja, joiden avulla mahdollisimman moni saataisiin säästämään ja sijoittamaan, sanoo S-Pankin toimitusjohtaja Riikka Laine-Tolonen.
Pankin kyselytutkimuksessa selvisi myös, että 40 prosenttia suomalaisista kokee oman taloudellisen tilanteensa heikentyneen viimeisen kahden vuoden aikana. Kuitenkin useampi kuin joka kolmas kokee taloudellisen tilanteensa parantuneen. Naiset kokevat tyypillisemmin tilanteensa huonontuneen ja miehet parantuneen.
− Taustalla on todennäköisesti pienemmät palkkaeurot ja puskurit sekä mahdollisesti myös rooli perheessä. Inflaatio ja korkojen nousu tuntuu pienemmissä tuloissa eniten.
Lottovoittajat marginaalissa
Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha 2024 -kyselyn mukaan 37 prosenttia suomalaisista uskoo säännöllisen säästämisen ja kulukurin olevan tie vaurastumiseen. Suurempi osa vastaajista, 39 prosenttia, uskoo kuitenkin vaurastuvansa todennäköisimmin lottovoitolla.
Danske Bankin yksityispankin johtaja Jarmo Kuljukka paljastaa, että yksityispankin asiakaskunnassa lottovoittajat ovat marginaalissa.
− Toki heitäkin on, mutta tyypillinen asiakkaamme on vaurastunut perinnöllä tai yrityskaupalla. Viime vuosina päätään ovat nostaneet etenkin nuoremmat teknologia-alan yrittäjät, jotka ovat myyneet yrityksensä esimerkiksi pääomasijoittajille, Kuljukka sanoo.
Suomalaiset luottavat edelleen vaurastuvansa ennemmin säästämällä perinteisesti kuin sijoittamalla.
− Vain säästämällä harva vaurastuu, vaan raha täytyy laittaa myös töihin. Jos säästää tilille 20 vuoden ajan 200 euroa kuukaudessa, kertyy 48 000 euron potti. Jos varat sijoittaa ja saa sijoituksille osakemarkkinoiden pitkän ajan keskituoton eli noin kahdeksan prosenttia, on 20 vuoden kuluttua kasassa 114 532 euroa. Aika on vaurastujan ystävä.