Suomalaisten talousodotukset ovat kääntyneet alkukesällä selvästi pessimistisempään suuntaan.
Kuluttajien luottamusindikaattori vajosi lukemaan -4,6 kesäkuussa toukokuun -1,8:sta, kertoo Tilastokeskus. Huhtikuussa indikaattori oli lukemassa -1,7.
Viime vuoden kesäkuussa luottamusindikaattori oli 1,7, joten käänne on ollut selkeä.
Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä vain rahankäyttöaikeet kestotavaroihin pysyivät kesäkuussa ennallaan toukokuuhun verrattuna. Muut osatekijät heikkenivät selvästi.
Kuluttajan kuva oman taloutensa nykytilasta sekä tulevaisuudesta oli heikoin vuoteen: nyt lukema oli 6,3, kun vuosi sitten se oli 11,7. Osatekijöistä kaikki muut paitsi rahankäyttö olivat laskeneet vuodentakaisista tasoista.
Silti kuluttajat arvioivat rahatilanteensa aiempaa huonommaksi kesäkuussa. Ajankohtaa pidettiin yleisesti otollisena lainanotolle, ei niinkään säästämiselle tai kestotavaroiden ostamiselle.
Työlliset kuluttajat kokivat kesäkuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla lisääntynyt viime aikoina. Joka toisella työssä käyvällä ei tosin ole uhkaa ilmennyt lainkaan.
Samoin odotukset Suomen yleisen talouden osalta olivat hyvin pessimistiset – indikaattori jysäti lukemaan -13,9 vuodentakaisesta 7,5:stä.
Toukokuussa luottamus omaan talouteen oli 9,4 ja yleisen talouden kohdalla -9,4.
Euroopan laajuinen ilmiö
Vahvimmin talouteen luotettiin pääkaupunkiseudulla (luottamusindikaattori -0,1) ja heikoimmin Itä-Suomessa (-10,3). Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia (1,3). Selvästi kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset (-13,8).
Luottamus talouteen on myös selvästi pidemmän ajan keskiarvon alapuolella, sillä indikaattorin keskiarvo on 0,5 tammikuusta 2018 lähtien.
Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen vastasi 1019 Suomessa asuvaa henkilöä 1.–17. kesäkuuta.
Suomalaiset eivät ole pessimisminsä kanssa yksin, vaan muuallakin Euroopassa kuluttajien luottamus on kääntynyt laskuun. Euromaissa kuluttajien luottamus oli laskenut lukemaan -7,2 ja koko EU:n tasolla -6,9:än kesäkuussa. Molemmissa tapauksissa laskua oli 0,7 prosenttiyksikkö edelliskuusta.
Eurooppalaisten kuluttajien luottamus on kuitenkin pitkäaikaisten keskiarvojensa (-10,7 euromaat, -10,0 koko EU) yläpuolella.