OP:n teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että moni nuori kunnostautui oman talouden hoitamisessa ensimmäisen koronavuoden aikana. Taloustaitojen edistämiselle on kuitenkin edelleen tarvetta.
Koronapandemia on horjuttanut monien taloutta, ja se iski erityisen voimakkaasti varsinkin nuoria naisia työllistävälle matkailu- ja palvelualalle. Osalla henkilökohtainen taloustilanne vaikeutui muun muassa lomautusten ja irtisanomisten takia.
OP:n kyselytutkimuksen mukaan 16–24-vuotiaista kuitenkin lähes 40 prosenttia koki oman taloustilanteensa pysyneen ensimmäisenä koronavuotena ennallaan. Kolmannes koki sen jopa parantuneen ja vajaa kolmannes sen heikentyneen.
Äkillinen koronashokki laittoi taloustaidot testiin
OP:n mukaan nuorista jopa puolet kertoi seuranneensa viime vuonna rahankäyttöään aiempaa tarkemmin. Lisäksi noin kolmannes lisäsi säästämistä, ja noin neljännes aloitti itselleen uuden tavan säästää tai sijoittaa.
Tutkimuksen mukaan liki 40 prosenttia nuorista säästää säännöllisesti kuukausittain ja noin neljännes lähes joka kuukausi. Yleisin säästöön laitettu summa on 50–100 euroa kuukaudessa (38 prosenttia). Yli 60 prosenttia nuorista kertoi varautuvansa säästämisellä yllättäviä menoja varten, ja vain alle 5 prosenttia ei ollut säästänyt koskaan.
– Viime vuonna etenkin nuorten kesätyömahdollisuudet heikentyivät, mikä osaltaan heijastuu nuorten taloustilanteeseen. On kuitenkin hienoa huomata, että korona-aikana moni on myös pystynyt ottamaan uusia askelia oman taloutensa vahvistamiseksi. Kriisin aikana taloustaitojen merkitys on korostunut entisestään, kertoo OP Ryhmän viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Tuuli Kousa.
Kyselyn tiedot perustuvat tammikuussa verkkopaneelissa toteutettuun kyselytutkimukseen, johon vastasi 2 325 täysi-ikäistä suomalaista. Tutkimuksen toteutti OP:n toimeksiannosta Taloustutkimus. Vastausten virhemarginaali on noin +/-2 prosenttiyksikköä.
Taloustaito-opetusta 11 000 yläkouluikäiselle
OP viettää 22.–26.3.2021 vuosittaista Taloustaitoviikkoa yhtä aikaa kansainvälisen Global Money Weekin kanssa. Viikon aikana osuuspankit ympäri Suomea opettavat arjen raha-asioita ja käytännön taloustaitoja nuorille OPxRahapuhetta-opetustuokioissa. Pääasiassa etäyhteyksien välityksellä järjestettävien opetustuokioiden kautta tavoitetaan viikon aikana jopa 11 000 yläkoululaista.
–Nuoret kaipaavat enemmän puhetta rahasta sekä konkreettista opetusta arjen talouden hallintaan. Taloustaidot ovat tärkeä osa kansalaistaitoja, ja nuoruudessa opitut asiat heijastuvat myönteisesti pitkälle aikuisuuteen. Teemme taloustaitotyötä ympäri vuoden, mutta jalkaudumme nuorten pariin erityisesti teemaviikon aikana, OP Ryhmän viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Tuuli Kousa sanoo.
Lue aiheesta lisää: Global Money Week 2021 -kampanjan teemana on itsestään ja raha-asioistaan huolehtiminen