Otaniemessä varaudutaan jo toiseen poikkeusvappuun. Teekkarijaoston fuksimajuri Rudolf Nikander ja fuksitoimikunta julistivat 1. maaliskuuta Wapun järjestettäväksi siitä huolimatta, että edessä on jo toinen koronavappu eikä isoja bileitä voida järjestää.
– Olemme joutuneet miettimään, mikä meille on Wapussa tärkeintä. Juhliminen joo, mutta miksi, Rudolf Nikander kysyyLänsiväylän artikkelissa.
– Tässä ajassa tärkeintä on yhteisöllinen itsestä ja toisista välittäminen.
Aalto-yliopiston opiskelijat ovat käynnistäneet WappuApu-keräyksen tukemaan Helsinki Mission nuorten yksinäisyyden vastaista taistelua.
– Etäopiskelu on verottanut hyvinvointia. Rasittuneita ollaan, on saamattomuutta ja vaikeutta tarttua tekemiseen, Nikander kuvailee.
– Äpy tuo pilkahduksen vappua jokaiselle lukijalleen ja lupaa tuottaa tuhahduksia nenäkanavista ulos suoraan maskiin, viestittää Äpyn toimittaja Jorma Tanage artikkelissa.
– Näemme, että huumorille on tässä maailman tilanteessa tarvetta enemmän kuin aiemmin.
Lehden tavaramerkki on innovatiivisuus
Vuoden 1991 Räpylä-Äpy oli esimerkiksi muotoiltu uuden Nokian puhelimen kaltaiseksi ja Äpyn nettisivuilla kerrotaan, että taskumattina toiminut puhelin lienee kaikkien aikojen myydyin Äpy. Tämän vuoden Äpy tarjoaa wappukansalle iloa arpojen muodossa – Äpystä löytyy kosolti raaputettavaa ja arveluttavaa sisältöä.
– Äpyn rooli yhteiskunnallisena keskustelunavaajana on nähty vahvaksi jo yli seitsemänkymmentä vuotta ja sitä Äpy haluaa olla edelleen. Koemme, että Äpyn tarve on suurempi kuin koskaan.
Pandemian keskellä yhteisöllisyyttä koitetaan tänä vuonna vahvistaa etäyhteyksien päästä.
22.–30. huhtikuuta lähetettävä Wiikon Wappustudio on Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan, OUBS ry:n, Äpyn sekä Otaniemen Jäynäkilpailun 22.–30.4. yhdessä järjestämä digitaalinen etätapahtuma, Nikander kertoo.
– Vapun aika on ylitse muiden, vaikka joutuisimmekin istumaan kotona. Nautitaan, mistä voidaan ja ollaan toiveikkaita. Valoa näkyy.
Fukseille on tilattu lähes 1200 teekkarilakkia
– Meillä on perinteitä, joita pyrimme sisällyttämään mahdollisimman paljon uusiin perinteisiin. On tärkeää, että teekkarikulttuuri siirtyy eteen päin.
Otaniemestä käsin katsottuna olemme nyt vuoden tärkeimmän juhlan kynnyksellä.
– Wappu on teekkareiden, mutta myös koko Aalto-yhteisön juhla. Kylterit ja artsilaiset eli kauppatieteiden sekä taiteen ja suunnittelun opiskelijat juhlivat siis Wappuna siinä missä teekkaritkin, Nikander muistuttaa Länsiväylän artikkelissa.
Myös jäynäperinne saajatkoa
Varma kevään merkki on myös teekkareiden jäynääminen. 100-vuotista perinnettä edustava kisailu on herättänyt hupia – ja harmiakin.
Toistaiseksi erikoisin jäynä ylsi maailmanlaajuisen median otsikoihin: Paavo Nurmi-patsas löydettiin 1600-luvulla uponneen Vasa-laivan kannelta. Hylky nostettiin Tukholman edustalta. Lehdistötilaisuudessa teekkarit muistuttivat länsinaapuriamme sankarimme hyllyttämisestä 1933 olympialaisista Los Angelesissa.
Helsingin Kolmen Sepän turvavälit olivat ensimmäisenä korona vuonna niukat, joten heidät päivitettiin kasvomaskeilla nykyaikaan vuoden 2020 keväällä Helsingissä. Jäynä keräsi kansainvälistä huomiota – muun muassa New York Time -lehdessä jekku noteerattiin.
Wolt kuljettaa Äpyjä
Wappulehti Äpy julkaistiin 22. huhtikuuta kello 19 järjestettävässä verkkogaalassa.
Lehti on myynnissä osoitteessa osta.apy.fi. Äpyä myydään myös kadunkulmissa, jos se on koronatilanteen vuoksi mahdollista ja jos myyjillä on halukkuutta katumyyntiin.
– Suhtaudumme maailman tilanteeseen erittäin suurella vakavuudella ja tarjoammekin myyjillemme eväät maskeista käsideseihin, Äpyn toimittaja Jorma Tanage kertoo.
– Äpyä myydään tänä vuonna myös ruokalähettifirma Woltin kautta, Tanage lisää.