Suomalainen sijoituskulttuuri on kehittynyt valtavasti viime vuosina, mutta työtä riittää vielä. Nuoret Osakesäästäjät kertovat, mitä muuttaisivat sijoituskulttuurissamme.
Mitä haluaisit muuttaa suomalaisessa sijoituskulttuurissa?
Maria Nurminen:
”Vähemmän muiden ihmisten arvostelua ja enemmän tsemppaamista. Olen kyllästynyt suhtautumiseen, että toisen varallisuuden kasvu on naapurilta pois. Jos käytät vapaa-aikaasi aiheeseen perehtymiseen, luet kirjoja, artikkeleja ja säästät systemaattisesti sijoittamista varten, on myös ymmärrettävää että siitä saa myös palkinnon myöhemmin, verrattuna naapuriin joka ei vaivaa jaksa nähdä.
Toivoisin myös avoimuutta keskusteluun omien virheiden osalta, sillä nämä ovat erinomaisia oppimisen paikkoja meille kaikille nuorista vanhempiinkin sijoittajiin.”
Juulia Riippi:
”Mielestäni rahasta ja sijoittamisesta pitäisi puhua avoimemmin suomalaisessa yhteiskunnassa, ja tuoda esille, että kuka tahansa voi sijoittaa ja sijoittaminen ei kuulu vain pienelle piirille.
Olisi tärkeää, että suurempi osa suomalaisista sijoittaisi rahojaan pörssiin sen sijaan, että rahat jätetään pankkitilille makaamaan.”
Milja Heikura:
”Ottamatta kantaa sen enempää sijoittamisessa esiintyviin yksityiskohtiin tai politiikkaan, laajassa kuvassa muutosta kaivataan ihmisten asenteissa. Suomalaisilla on tapana kokea naapurikateutta. Niin sijoittamisessa, kuin arkielämässä. Voisimme kuitenkin ajatella kokonaiskuvaa laajemmin ja oman laatikkomme ulkopuolelta.
Suunta sijoittamisessa on jo kääntänyt kurssia, mutta ei tarpeeksi. Meidän pitäisi entistä enemmän panostaa taloudelliseen hyvinvointiimme, sillä vaurastuminen sijoittamisen kautta voi mahdollistaa paremman tulevaisuuden niin itselle kuin koko yhteiskunnalle.”
Emilia Kivikko:
” Haluaisin sijoittamisen ja siitä puhumisen olevan arkipäiväistä jo nuoresta asti taustasta tai varallisuuudesta riippumatta. Vielä tänäkin päivänä sijoittaminen saattaa näyttäytyä ’rikkaiden’lajina ja ihmiset saattavat yhä ajatella, että sijoittamisen aloittaminen vaatii valtavia alkuinvestointeja.
Sijoittamisen täytyisi arkipäiväistyä yhä enemmän.”