Monelle helpoin tie asuntosijoittajaksi onhyödyntää oman opiskelevan lapsen asumistarpeesta aiheutuvaa kassavirtaa.
Siinä vaiheessa kun lapsi on opiskeluikäinen, on vanhempien oman asunnon laina usein maksettu tai lyhentynyt niin merkittävästi, että alkava asuntosijoittaja voi käyttää omaa asuntoaan vakuutena. Yhdessä sijoitusasunnon kanssa ne riittävät jopa kohteen sataprosenttiseen lainoitukseen, jos pankkisuhde on kunnossa.
Opinnot ammattikorkeakoulussa kestävät yleensä neljä vuotta, yliopistossa viisikin. Se tarkoittaa pitkäaikaista ja vakaata kassavirtaa. Asunnon arvonnousun varaan ei kannata paljon laskea, mutta maksetuista vuokrista kertyy jo neljässä vuodessa hyvä lyhennys sijoituslainaan.
Esimerkkitapauksessa asuntosijoittaminen on keino saada osa oman lapsen opiskeluaikaisista asumismenoista pienellä viiveellä takaisin, ja isommalla viiveellä vaikkapa perinnön kautta hyödyttämään lasta itseään. Vanhemmilla voi olla lapsen asumisjärjestelyihin muitakin intressejä, kuten asunnon laatuun ja sijaintiin liittyviä. Kampuksen lähellä sijaitsevalla asunnolla opiskelija voi välttää turhat investoinnit kulkupeleihin, kun opiskeluaikaa ei tuhraannu päivittäiseen matkustamiseen. Eikä omalta lapselta haluta periä ihan viimeisintä markkinavuokraa.
Opiskelijat siirtyivät vanhalta opintotuen asumislisältä yleisen asumistuen piiriin elokuussa 2017. Asuntoon liittyvät reunaehdot poistuivat 2015. Opiskelijan saamiin opintososiaalisiin etuuksiin ei vaikuta mikään asunnon ominaisuus eikä se, onko vuokranantaja oma vanhempi vai joku muu.
Sen sijaan opiskelijan etuuksiin vaikuttaa, kuinka monta aikuista ja lasta asunnossa asuu, ja millä paikkakunnalla asunto sijaitsee. Kela on jakanut Suomen neljään kategoriaan, joille on määritelty enimmäisasumismeno talouden nuppiluvun mukaan. Ensimmäisen kategorian muodostaa Helsinki, toisen Espoo ja Vantaa. Käytännössä kaikki muut opiskelupaikkakunnat kuuluvat kolmanteen ja loput kunnat neljänteen kategoriaan. Asumistuki on enintään 80 prosenttia kategorian mukaisesta asumismenosta.
Lisäksi opiskelijan etuuksiin vaikuttaa tietenkin hänen tulotasonsa. Kelan perusturvaetuuksien maksimitasoon pääsee noin 700 euron kuukausituloilla. Tulojen kasvaessa tuet pienenevät lineaarisesti, mutta ansiotuloista voi tehdä kuukausittain 300 euron vähennyksen. Koska opiskelijat yleensä tienaavat kesäisin enemmän kuin talvella, kuukausitulo lasketaan keskiarvona.
Toki omankin lapsen kanssa solmitun vuokrasopimuksen vakautta voi arvailla. Pikkupiltti saattaakin päättää suorittaa maisteriohjelman jossakin toisessa yliopistossa tai lähteä opiskelijavaihtoon ulkomaille vaikka vuodeksi. Toisaalta opiskelukaupungeissa uusi vuokralainen löytyy nopeasti, kunhan vaihto ajoittuu lukukausien rytmiin.
Juha Peltonen
Kirjoittaja on Viisaan Rahan
toimituspäällikkö.