Pikavippien maksullisista lisäpalveluista voi koitua lainanottajalle huomattavia lisäkuluja, selviää Financer.comin tekemästä selvityksestä.
Osa lainapalveluista perii lisämaksuja pikanostoista ja hakemuksen nopeutetusta käsittelystä. Lisämaksujen suuruus vaihtelee vertailun mukaan muutamasta eurosta 59 euroon, mutta tätäkin kalliimpia lisäpalveluja on tarjolla.
Eräs vertailun lainapalveluista tarjoaa maksullista Premium-tiliä, jonka hinta esimerkiksi 2 000 euron lainalle on 613,32 euroa lainakoron ja muiden kulujen päälle, kun lainan maksuaika on 12 kuukautta.
elvitystä varten Financer.com kävi läpi 32 netissä toimivan lainapalvelun lainaehdot ja hinnastot. Näistä yrityksistä kahdeksan, eli 25 prosenttia, tarjoaa jonkinlaisen lisämaksullisen palvelun lainahakemuksen nopeaan käsittelyyn tai nopeaan siirtoon saman päivän aikana.
Lisämaksuille vastineeksi lainapalvelu lupaa maksaa lainasumman tilille muutamien minuuttien tai tuntien kuluessa. Ilman lisämaksua rahojen saaminen voi venyä muutamiin päiviin.Yritysten verkkosivuja selatessa pikanostoista ja lisämaksuista on vaihtelevasti tietoa tarjolla. Osa lainapalveluista on sisällyttänyt pikanoston maksulliseen Premium- tai muuhun asiakastilin, joista on myös heikosti tietoa tarjolla yritysten sivuilla.
– Näistä maksullisista pikanostoista ja lisäpalveluista on melko huonosti tietoa tarjolla lainapalveluiden nettisivuilla,sanooFinancer.com Suomen maajohtaja Jussi Yli-Korhonen tiedotteessa.
Suuri osa netin lainapalveluista ei peri kuitenkaan lisämaksuja pikanostoista.
Monet palvelut lupaavat rahojen olevan tilillä muutamissa minuuteissa normaalin hinnaston mukaan ilman nostokuluja, joten kuluttajan kannalta on tärkeää ottaa mahdolliset lisämaksut huomioon lainaa hakiessa.
– Kyllä näistä maksullisista pikanostoista helposti tulee ensimmäisenä piilokulut mieleen. Lainan tarpeellisuutta kannattaa miettiä ja tarjouksia vertailla kiireestä huolimatta,Yli-Korhonen toteaa.
Lakiuudistukset ovat pakottaneet lainapalvelut paikkaamaan menetettyjä tuloja
Uusien lakimuutosten myötä lainojen korkokattoa ja muita lainakuluja rajoitettiin rajusti. Korkokatto tippui ensin 20 prosenttiin vuonna 2019 ja koronaviruspandemian myötä hallitus laski korkokaton väliaikaisesti 10 prosenttiin ainakin vuoden 2021 syyskuuhun asti. Muut lainasta aiheutuvat kulut saavat olla enintään 150 euroa.
Pikanostoihin, nopeutettuun lainahakemuksen käsittelyyn ja muihin maksullisten lisäpalveluihin laki ei ilmeisesti koske, mutta Financer.comin mukaan kyseessä on harmaa alue.
Financer.com haastatteli erään nimettömänä pysyvän lainayhtiön edustajaa, jonka mukaan yrityksen lakitiimi ei ollut suostunut vastaaviin pikanostomaksuihin niiden tulkinnanvaraisuuden myötä.
– Nämä on hieman harmaalla alueella ja meidän lakitiimimme ei vastaaviin taipunut. Konsepteja on vaikea vahvistaa edes käymällä lainanantajan sivulla, eli näiden toiminta saattaa jonkin aikaa jatkuakin, totesi Financer.comin haastatteleman rahoitusyhtiön edustaja.
Iso osa lainapalveluista markkinoi lainoja nyt nimenomaan 10 prosentin korkokattoon viitaten, mutta monissa tapauksissa todellinen vuosikorko on huomattavasti korkeampi, vaikka pikanostoja ja muita lisäkuluja ole todellisessa vuosikorossa huomioitu. Näin lainapalvelut voivat yrittää paikata menetettyjä korkotuloja maksullisilla lisäpalveluilla.