Lukiolaisten sijoittajakoulu on 2,5 vuotta kestävä kurssi, jonka aikana harjoitellaan oman talouden hallintaa ja tutustutaan suomalaiseen yritysmaailmaan. Osaksi kurssia on nyt tehty hyväntekeväisyyssalkkukonsepti, joka tarjoaa kaikille opiskelijoille omasta varallisuudesta riippumatta mahdollisuuden kokeilla sijoittamista käytännössä.
Mallissa oppilaitos hankkii oman yrityssponsorin, joka sponsoroi tietyn pääoman opiskelijoiden sijoitettavaksi. Sponsoroitua pääomaa sijoitetaan kaksi vuotta, jonka jälkeen sijoitusten mahdolliset tuotot annetaan kunkin opiskelijaryhmän valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen.
Kaikkien hyväntekeväisyyssalkkujen tuottoprosentti ja sisältö on julkista, mikä mahdollistaa salkkujen vertailun. Oppilaitosten välille muodostuu leikkimielinen kilpailu siitä, kuka tekee sijoittamalla eniten hyvää. Talous ja nuoret TATin, Nordnetin, Inderesin ja Suomen Osakesäästäjien yhteinen Lukiolaisten sijoittajakoulu järjestää myös kurssin päätteeksi yhteisen tapahtuman, jossa palkitaan sijoittamisessa parhaiten menestyneet oppilaitokset.
Suosio yllättänyt kaikki
Viime syksynä startannutta Lukiolaisten sijoittajakoulua on pilotoitu 6 oppilaitoksessa. Nyt mukaan ilmoittautuneita on jo 40 oppilaitosta ympäri Suomen, mikä on enemmän kuin osasimme tällä aikataululla edes unelmoida:
– Nuoret ovat pyytäneet kurssia järjestettäväksi omassa oppilaitoksessaan. Kurssi on huolellisesti suunniteltu ja opettajille on tehty kaikki materiaali valmiiksi, joten sitoutuminen kurssin pitämiseen on ollut helppoa myös oppilaitoksille, sanoo Talous ja nuoret TATin toimitusjohtaja Jenni Järvelä.
Ensi elokuusta alkaen mukaan Lukiolaisten sijoittajakouluun pääsevät kaikki toisen asteen oppilaitokset – myös ammatilliset. Opettajan tehtävänä on koota yhteen aiheesta kiinnostuneet oppilaat ja vetää kerran kuussa valmiiden tuntisuunnitelmien pohjalta yhden oppitunnin verran talousasiaa. Opettajan ei tarvitse olla itse sijoitusguru, vaan tärkeintä on innostaa nuoria pohtimaan taloutta ja tunnistamaan sen merkityksellisyys koko elämän aikana.
Miten hyväntekeväisyyssalkku toimii käytännössä?
Opiskelijat tutustuvat suomalaisiin yrityksiin opettajan johdolla ja etsivät yhdessä sponsoriksi esimerkiksi paikallisen yrityksen. Sponsoriyrityksen ei tarvitse olla pörssilistattu. Yritys ja oppilaitos allekirjoittavat sopimuksen, jossa yritys sitoutuu luovuttamaan arvo-osuustilille tallennetun pääoman opiskelijoiden käyttöön kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja lahjoittamaan sijoitusten mahdolliset tuotot lukiolaisten valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen.
Sijoitussalkulle tarvittava arvo-osuustili avataan Nordnet-palveluun. Arvo-osuustili avataan yrityksen nimiin, jolloin pääoma ei missään vaiheessa poistu yrityksen omistuksesta. Mikäli salkku tuottaa tappiota, yrityksellä on mahdollisuus vähentää nämä tappiot verotuksessa. Nordnet on hyväntekeväisyyssalkuissa ainoastaan palveluntarjoaja, eikä valvo sijoitustoimintaa tai vastaa arvo-osuustileillä tehdyistä sijoituksista.
– Kurssin tarkoitus on antaa osallistujille taitoja ja mahdollisuus kokeilla käytännössä sijoitusten tekoa. Usein se ensimmäinen askel on tärkein, vaikein ja saattaa jäädä kokonaan tekemättä. Siksi päätimme yhdessä tukea hyväntekeväisyyssalkkukonseptia, jotta varallisuudesta riippumatta kaikki saavat tehdä sijoituksia. Jakamalla hyväntekeväisyyssalkun Nordnetin sosiaalisessa sijoitusverkostossa Sharevillessä koulut näkevät, miten muut valitsevat sijoituskohteita. Muiden valinnoista voidaan sitten keskustella kurssilla ja saadaan näin mukaan sijoittamisen sosiaalinen puoli, joka kasvaa koko ajan, sanoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.
Hyväntekeväisyyssalkun rakentamista ohjaavat sijoittajakoulun tuntisuunnitelma, oppimistavoitteiden saavuttaminen ja kannustaminen salkun hajauttamiseen. Hyväntekeväisyyssalkkuja varten on laadittu ohjeet, joilla salkun voi halutessaan rakentaa: esimerkiksi 40 prosentinpääomasta sijoitetaan opiskelijoiden valitsemaan rahastoon ja loput 60 prosenttiasuoriin osakeostoihin. Suoria osakeostoja suositellaan kotimaisiin osakkeisiin, jotka on listattu Helsingin pörssin päälistalla. Yhteen osakkeeseen voi sijoittaa 5–10 prosenttiapääomasta. Näin opiskelijoiden poimima salkku koostuisi kokonaisuudessaan 6–12 osakkeesta. Kurssin aikana opiskelijoilla voivat myydä tekemiään sijoituksia ja tasapainottaa salkkuaan.
Ilmoittautuminen ensi lukuvuodelle on auki 28.5. saakka.
Oppilaitos voi ilmoittautua mukaan tästä