Finanssiala muistuttaa verkkopankkihuijarien vaanivan lomailijoita. Verkkopankkiin pitäisi aina kirjautua omasta selainikkunasta.
Erilaiset verkkohuijaukset ovat yhä yleisempiä. Ja sitä mukaa kun uudet huijaustavat paljastuvat, huijarit keksivät yhä uusia ja ovelampia keinoja.
Puhelimessa huijausviestit saattavat tulla samaan viestiketjuun kuin oikean lähettäjän, esimerkiksi Postin tai pankin viestitkin. Huijaustekstiviestien ja -sähköpostien sisältämät linkit taas saattavat näyttää erehdyttävän samoilta kuin aitojen sivustojen linkit. Joissain tapauksissa esimerkiksi iso i-kirjain on korvattu pienellä l-kirjaimella. Jotkut huijaussivustot on onnistuttu myös ujuttamaan Googlen hakutuloksiin.
– Kömpelöllä käännöskoneella laaditut tekstit ja matalan tarkkuuden Microsoft Paint -huijaussivustot ovat historiaa. Rosvot ovat ammattitaitoisia ja huijaussivustot erittäin uskottavia, Finanssialan rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm sanoo.
Huijareille ihanteellinen uhri on sellainen, jonka tietotekniset taidot ovat keskimääräistä huonommat. Tällaisia ovat usein ikääntyneet. Saxholm kehottaakin ihmisiä muistuttamaan iäkkäitä läheisiään, että verkkopankkiin ei esimerkiksi koskaan pidä kirjautua sähköpostiin tulleen linkin kautta, vaan aina omasta selainikkunastaan.
– Valistus on tärkeää, eikä meidän verkkosivujemme ja somekanaviemme viestit valitettavasti tahdo mennä niille, jotka niitä kaikkein eniten tarvitsisivat, Saxholm toteaa.
Verkkopankkiin ei pidä mennä myöskään hakemalla pankin nimeä hakukoneella, vaan kirjoittamalla pankin osoite selaimen osoitekenttään. Rikolliset ovat esimerkiksi onnistuneet nostamaan hakukoneiden tulosten kärkeen erehdyttävästi OP:n palvelua muistuttavia huijaussivustoja.
Huijaus voi tulla myös laskuna
Lomasesonki on otollista aikaa myös murtovarkaille.
– Viimeistään lomamatkalle lähtiessään kannattaa valokuvata koti ja arvotavarat. Jos asuntoon murtaudutaan tai jotakin muuta odottamatonta tapahtuu, pystyy helpommin todentamaan, mitä on menetetty, Saxholm neuvoo.
Huijarit vaanivat kesäaikaan myös yrityksiä, joissa laskujen hyväksynnästä vastaavat vakituiset työntekijät ovat lomalla, eivätkä tuuraajat välttämättä huomaa kyseenalaistaa ”kiireellistä” maksua ennen kuin on liian myöhäistä.
Juttu on julkaistu alun perin kesällä 2021. Juttuun on päivitetty ajantasaiset tiedot ja verkkohuijauksen uudet tavat.