Juulia Riippi piti sijoittamista vaikeaselkoisena, kunnes löysi omat idolinsa. Nyt hän haluaa kannustaa myös muita nuoria aloittamaan sijoittamisen.
Useimmat ajatellevat, että sopiva hetki aloittaa sijoittaminen on siinä vaiheessa, kun tulot kasvavat. Juulia Riippi oli 24-vuotias ja aloittamassa kauppatieteiden maisterin opintoja, kun totesi, että kuukausipalkan vaihtuminen opintotukeen vaikuttaa merkittävästi arkeen. Samalla syntyi päätös ensimmäisistä rahastosijoituksista.
– Pohdin, miten saan arjen pyörimään. Tein laskelmia ja aloin tutustua paremmin sijoittamiseen ja säästämiseen, Riippi kertoo nyt, kolme vuotta myöhemmin.
Opintojen ohella Riippi teki töitä yrittäjänä ja säästi samalla kuukausittain rahastoihin.
Menestystarinoiden rinnalle tavallisia säästäjiä
Riippi toivoisi, että sijoittamisen olisi kaikille helposti lähestyttävää. Sijoituspöhinästä huolimatta moni empii yhä, koska ajattelee, että sijoittaminen vaatii suuria säästöjä.
– Välillä tulee itsellenikin mieleen, että voi vitsi, kun olen vain tällainen tavallinen säästäjä. Menestystarinat ovat kyllä myös tosi inspiroivia, ja niitäkin tarvitaan.
”Välillä tulee itsellenikin mieleen, että voi vitsi, kun olen vain tällainen tavallinen säästäjä.”
Monen muun nuoren naisen tavoin Riippi innostui sijoittamisesta, kun löysi samastumispintaa Mimmit sijoittaa -podcastista.
– Mimmit toi sijoittamisen helposti lähestyttäväksi, ja tajusin, että nuoret naisetkin voivat sijoittaa.
Siksi Riippi itse haluaa olla mukana murtamassa sijoitusmyyttejä. Hän on esimerkiksi Nuorten Osakesäästäjien valiokunnassa, koska haluaa verkostoitua samanhenkisten ihmisten kanssa ja lisätä muidenkin tietoisuutta sijoittamisesta.
Yksi hänen sijoitusidoleistaan on Merja Mähkä, joka on yleistajuistanut sijoittamista ja sen ympärillä käytävää keskustelua.
Vastuullisten valintojen tarve kasvaa
Nyt 27-vuotias Riippi on aktiivinen rahasto- ja osakesijoittaja. Rahastosijoituksista suurin osa on indeksirahastoissa, mutta niiden lisäksi Riippi sijoittaa pienyhtiöitä painottaviin aktiivisiin rahastoihin. Ensimmäiset osakkeensa hän osti poikaystävänsä innoittamana.
– Ensimmäinen omistukseni oli Marimekko. Se tuntui omannäköiseltä ja osoittautui loppujen lopuksi hyväksi sijoitukseksi.
Vaikka sijoitusura alkoi vain hieman ennen koronakriisiä ja sitä seuranneita kurssipudotuksia, nuoren sijoittajan pää on pysynyt kylmänä. Kurssilaskut hän on pyrkinyt hyödyntämään ostoihin.
– Olen osta ja pidä -sijoittaja. En ole juurikaan myynyt sijoituksiani. Olen ajatellut, että sijoitan turvatakseni oman eläkkeeni, joten pudotuksetkaan eivät stressaa.
”Nykyinen tilanne herättäämiettimään, ovatko omat sijoitukset nyt vastuullisia vai eivät.”
Riippi kuitenkin seuraa aktiivisesti talousuutisointia ja yhtiöiden tilannetta. Ukrainan sota ei ole saanut tekemään muutoksia salkkuun, mutta sijoitusstrategiaa hän on päivittänyt.
– Olen alkanut enemmän miettiä, mitä oikeasti haluan sijoittamiselta ja mikä on riskinsietokykyni. Minun täytyy myös hajauttaa maantieteellisesti enemmän ja laittaa ehkä painoa rahastoille, joilla saa maantieteellistä hajautusta paremmin, Riippi pohtii.
– Kyllä tämä nykyinen tilanne herättää myös miettimään, ovatko omat sijoitukset nyt vastuullisia vai eivät ja miten tehdä tulevaisuudessa vastuullisempia valintoja.
Ei epäonnistumisia, vaan oppeja
Riipin mielestä hänen suurin onnistumisensa sijoittajana on mielenmuutos.
– Se, että olen oppinut tuntemaan omat ajatukseni rahaan liittyen: miten raha tuo turvaa, eikä minun tarvitse stressata raha-asioista. Sijoittamisesta on tullut ihan tavallinen ja arkipäiväinen asia.
Samaa mielenmuutosta on myös ajatus siitä, että sijoittaminen on jatkuvaa oppimista. Riippi ei nimittäin koe epäonnistuneensa sijoittajana, vaikka on joskus tehnytkin huonoja valintoja.
– En tunne, että olisin epäonnistunut missään. Minulla on ollut joitakin huonoja sijoituksia, jotka myin pois, kun olin huomannut tehneeni hätäisiä päätöksiä. En näe sitä kuitenkaan epäonnistumisena vaan oppina.