Suuri osa suomalaisista on sitä mieltä, että lakisääteinen eläkejärjestelmä kaipaa muutosta.
Yhä useampi suomalainen on sitä mieltä, että jokaisen sukupolven pitäisi kustantaa itse omat eläkkeensä. Asia selviää LähiTapiolan kyselystä, jossa tällaista järjestelmää kannatti 64 prosenttia oman kantansa kertoneista vastaajista. Osuus oli noin kolme prosenttiyksikköä suurempi kuin vuoden 2021 kyselyssä.
Tällä hetkellä lakisääteiset työeläkkeet rahoitetaan pääasiassa niin, että työssäkäyvä sukupolvi maksaa edeltäjiensä eläkkeet.
– Näyttää siltä, että suomalaiset rakentaisivat eläkejärjestelmän vahvemmin rahastoivaksi, jolloin suurikaan syntyvyyden lasku ei uhkaisi sitä. Kun sukupolvet pienenevät, eläkemaksujen maksajia on vähemmän ja syntyy painetta nostaa maksuja. Jos suurien ikäluokkien eläkemaksut olisi aikanaan rahastoitu käytettäväksi heidän omiin eläkkeisiinsä ja sijoitettu vuosikymmeniksi kerryttämään tuottoa, seisoisi koko järjestelmä vakaammalla pohjalla, sanoo LähiTapiola Varainhoidon ekonomisti Hannu Nummiaro.
LähiTapiolan kyselyyn vastanneista 56 prosenttia uskoo saavansa eläkemaksuilleen paremman tuoton omaehtoisesta eläkesäästämisestä kuin lakisääteisestä järjestelmästä. Vahvimmin tähän uskovat 25– 34-vuotiaat.
– On hyvin todennäköistä, että nuoret saavat itse sijoittamalla paremman tuoton ja samalla vähennettyä elintasonsa riippuvuutta huojuvasta julkisesta taloudesta. Toki pitää muistaa, että lakisääteinen eläkejärjestelmä tarjoaa turvaa myös työkyvyttömyyden ja perheen huoltajan kuoleman varalle, Nummiaro sanoo.
Massiivinen muutos melkein mahdoton
Jo nyt osa lakisääteisistä eläkkeistä rahoitetaan rahastoivalla periaatteella niin, että niihin käytetään työeläkemaksujen lisäksi aiemmin kerättyjä, rahastoituja ja sijoitettuja, varoja. Muutos kokonaan rahastoivaan malliin olisi Nummiaron mukaan kuitenkin vaikea tai jopa mahdoton.
– Työikäiset joutuisivat silloin maksamaan sekä aiempien sukupolvien eläkkeitä että rahastoimaan eläkemaksujaan omia eläkkeitään varten. Täysin rahastoiva järjestelmä olisi pitänyt ottaa käyttöön heti eläkejärjestelmää perustettaessa, mutta tuskin siinä vaiheessa osattiin ollenkaan ennakoida, kuinka epävakaaksi länsimaiden väestörakenne lopulta voikaan muuttua. Yksittäiset kotitaloudet voivat sitten paikata eläkeajan toimeentuloaan kotikutoisella ”rahastoivalla järjestelmällä” eli säännöllisellä ja pitkäjänteisellä sijoittamisella.