Taloudellisen riippumattomuuden alle 30-vuotiaana saavuttanut Matias Mäenpää innostuu yhtiöistä, joilla on arvonnousupotentiaalia.
Vuonna 2017 Matias Mäenpää myi osuutensa taloushallintofirma Pappila Penkkala Groupista norjalaiselle Visma Groupille. Yrityskaupan jälkeen hän työskenteli Vismassa kaksi vuotta, kunnes siirtyi 2019 päätoimiseksi sijoittajaksi.
29-vuotiaana taloudellisen riippumattomuuden saavuttanut Mäenpää muutti perheineen Luxemburgiin. Luxemburgilla on maine veroparatiisina, mikä on vain osittain totta. Amazon ja jotkut globaalit yhtiöt pitävät Luxemburgissa Euroopan-pääkonttoriaan veroetujen takia, mutta työntekijät ja yrittäjät maksavat saman verran tai joskus enemmänkin veroja kuin muualla EU:ssa.
Luxemburgissa kansalaisia kannustetaan osakesijoittamiseen eri tavalla kuin Suomessa. Kun on omistanut pörssiosakkeita vähintään puoli vuotta, ei myyntivoitosta tarvitse maksaa veroa. Sen sijaan esimerkiksi kiinteistösijoitusten transaktiokulut ovat selvästi Suomea korkeammat.
– Pelkästään verotuksen takia ei kannata Luxemburgiin muuttaa, Mäenpää toteaa.
Älä sijoita yhtiöön, jossa veri virtaa
Mäenpää peri kiinnostuksen pörssissijoittamiseen isältään. Matias oli jo kuusivuotiaasta kesätöissä perheen mansikkamaalla, ja palkkarahat sijoitettiin pörssiin. Osa sijoituksista onnistui, osa ei. Tärkeää ei ollut onnistuminen vaan se, että kiinnostus sijoittamista kohtaan heräsi.
– Kyllä minä it-kuplankin koin, minun rahoillani on ostettu 55 eurolla Nokiaa, Mäenpää hymähtää.
– Haluaisin olla arvosijoittaja, mutta en sitä ole. Innostun yhtiöistä, joilla on isoa arvonnousupotentiaalia.
Suurimpana sijoitusvirheenään Mäenpää pitää brittiläistä vaateyhtiö Superdryta. Mäenpää on sijoittanut myös muun muassa ruotsalaiseen Storyteliin siinä toivossa, että äänikirjoista tulee yhtä suosittuja kuin musiikin tai elokuvien suoratoistopalveluista.
Mäenpää on havainnut, että niin sanottujen käänneyhtiöiden etsiminen ei ole fiksu sijoitusstrategia. Sille on syynsä, miksi jonkin yhtiön kurssi on pudonnut 50–70 prosenttia.
Parhaan sijoitusoppinsa Mäenpää sai kerran ystävältään, joka totesi, että ”silloin pitää sijoittaa pörssiin, kun veri virtaa kadulla, mutta sinä, Matias, sijoitat joskus yhtiöihin, joissa se veri virtaa.”
– Myyntejä en yritä ajoittaa. Sen sijaan, kun kurssit laskevat, katson silloin kiinnostavia ostokohteita.
Matias Mäenpään mielestä sijoittajan on tärkeää etsiä epäreiluja etuja. Miten yksityissijoittaja voi niitä löytää? Lue koko juttu Viisaan Rahan numerosta 2/2022.
Liity jäseneksi ja lue koko juttu!
Suomen Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan maaliskuun Viisas Raha-lehden sekä kaikki aiemmin ilmestyneet numerot.
Jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha-lehden kahdeksan kertaa vuodessa.
Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.